České firmy klečí před šikovnými dělníky

13.04.2016 11:12

Některé firmy se potýkají s nedostatkem zaměstnanců, a tak jsou za nekvalifikované dělníky ochotny zaplatit až o 1 400 korun měsíčně více než před dvěma lety. Informuje o tom server iDnes.cz.

České firmy klečí před šikovnými dělníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Velká poptávka je také po prodavačích, za ně ale společnosti připlácet nechtějí. A tak například Kaufland nabízí novým prodavačům v Praze až 18 tisíc korun hrubého. Jenže prostřední mzda prodavače (tj. polovina prodavačů bere více a druhá polovina méně) dosahuje jen 14 620 korun hrubého.

„Pracovních míst zde s růstem ekonomiky tolik nepřibylo. Firmy je nemusejí přeplácet, jen nahrazují fluktuaci,“ vysvětluje Jaromír Janoš z výzkumné společnosti Trexima.

Celý text je ZDE.

Naopak jiná situace je u pracovníků ostrahy. Počet míst v oboru stoupl, ale tak velký zájem o tuto práci mezi lidmi není. Firmy si tak s navýšením, které kopíruje minimální mzdu, nevystačí a musejí připlácet. Polovina sekuriťáků podle statistiky ministerstva práce vydělává do 12 044 korun, což je téměř o devět stovek více než v roce 2013.

Kromě nekvalifikovaných profesí zaměstnavatelé shánějí také experty. A v některých oborech jsou čím dál vzácnější. Cení se hlavně manuální zručnost. Například novojičínský Tonak shání už druhým rokem specialisty na výrobu klobouků z králičích chlupů. „Zapracování je poměrně dlouhé. Nabízíme kolem 15 tisíc korun měsíčně podle zručnosti,“ říká Jan Vrba, spolumajitel Tonaku.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…