České soudy by mohly zkolabovat kvůli nedostatku peněz

22.03.2012 20:15

Nejvyšší představitelé justice jednali o škrtech. Shoda panuje na tom, aby peníze ze zvýšených soudních poplatků zůstaly v systému.

České soudy by mohly zkolabovat kvůli nedostatku peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

"S panem ministrem jsme se shodli, že škrty v rezortu by mohly vyřešit peníze ze zvýšených soudních poplatků," sdělil Tomáš Lichovník, prezident Soudcovské unie. O dalších možnostech, jak zajisti peníze pro justici, má jednat vláda. Představitelé justice jsou kvůli podfinancování systému znepokojeni a obávají se, že škrty zpomalí nebo dokonce zabrání reformě soudního systému.

Chybí hlavně asistenti

"České soudy se v posledních dvou letech potýkají s velkým nárůstem sporných občanskoprávních případů, upozornil Lichovník. Systém je podfinancovaný a problémy jsou i v administrativě," dodal předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Chybějí především asistenti soudců. "Pokud bychom získali peníze, tak by mohlo ubývat i samotných soudců," myslí si Sváček. Podle jeho slov je v současnosti jen v Praze 560 soudců a 100 asistentů. "Jsem přesvědčený o tom, že kdyby každý soudce měl svého asistenta, tak se doba řízení zkrátí až o jednu třetinu," vysvětlil Sváček.

"Byla to neformální schůzka, kde jsem informoval zástupce justice o škrtech v rezortu. Jednou z klíčových věcí je získat peníze z výběru zvýšených soudních poplatků," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle odhadu se letos vybere na poplatcích o 500 až 600 milionů více. Rozpočet rezortu spravedlnosti musí letos ušetřit 530 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…