Českem se během měsíce přesunou stovky amerických vojáků

30.05.2017 11:27

Českou republikou v červnu a na začátku července projede několik konvojů americké armády. Na cvičení do zahraničí se přes Česko přesune asi 450 vozidel a 1600 vojáků. První přesun se uskuteční ve středu a ve čtvrtek, kdy z Německa na Slovensko pojede 24 převážně nákladních vozidel a asi 50 vojáků. ČTK to dnes sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Českem se během měsíce přesunou stovky amerických vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přesun příslušníků 2. jízdního pluku americké armády v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí. Vojáci přenocují v ruzyňských kasárnách v Praze

Američtí vojáci budou v červnu a na začátku července přijíždět do ČR z Německa přes hraniční přechod Rozvadov a z Polska přes hraniční přechod Habartice. Směřovat budou přes Břeclav na Slovensko a dále do Maďarska, Bulharska a Rumunska. „Pro přenocování amerických jednotek bude dle potřeby vytvářeno zázemí v posádkách Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Rančířov a Vyškov,“ uvedl Šulc. Jednotlivé konvoje v ČR nezůstanou déle než 48 hodin, dodal. Přesouvat se budou v rámci cvičení s názvem Noble Jump 2017 a Saber Guardian 2017.

První ze série přesunů je naplánován na středu a čtvrtek. „Jednotka v celkovém počtu 24 kusů převážně nákladních logistických vozidel a cca 50 osob se bude po území České republiky přesunovat na trase Rozvadov – Stará Boleslav – Břeclav,“ uvedl Šulc. Konvoj pojede především po dálnicích a rychlostních silnicích. Americké vojáky doprovodí česká Vojenská policie. Přenocují v Jaselských kasárnách v posádce Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Během zastávky nejsou plánovány aktivity pro veřejnost, dodal Šulc.

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš v dubnu řekl, že se američtí vojáci v létě v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku zúčastní jednoho z největších letošních cvičení Severoatlantické aliance pod názvem Saber Guardian 2017. Zapojí se do něj na 25.000 lidí. Návrat z cvičení je naplánován na srpen. Součástí silničního přesunu americké armády na Slovensku bude podle Gajdoše i bojová technika, například tanky.

Českem za poslední dva roky projely čtyři větší konvoje americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývaly hlasy odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…