Česko bude muset zaplatit 2 miliardy za tunel CS Fondů

18.11.2012 22:24

Městský soud v Praze rozhodl, že Česko má zaplatit investiční společnosti Akro přes 2,1 miliardy korun. Úředníci podle něj v roce 1997 dost neohlídali peníze, jež byly ukradeny podílníkům CS Fondů. Uvádí to Týden ve svém nejnovějším čísle. Stát se podle něj může odvolat.

Česko bude muset zaplatit 2 miliardy za tunel CS Fondů
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ministerstvo financí proti verdiktu zřejmě bude protestovat. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob časopisu prohlásil, že úřad dosud neobdržel písemný rozsudek, proto se k věci nemůže detailněji vyjádřit. Rozsudek je ale vykonatelný, takže ministerstvo musí částku poslat na účty poškozených fondů, než věc posoudí Nejvyšší soud, uvádí týdeník.

Odškodné vymáhá od státu investiční společnost Akro, která zastupuje podílníky CS Fondů, kteří přišli o 1,11 miliardy korun. Týden cituje protokol z jednání Městského soudu v Praze z letošního 27. září, podle kterého má ČR zaplatit firmě jednu miliardu a zhruba čtyřiačtyřicet milionů plus úroky z prodlení. Dohromady má jít o sumu přes 2,1 miliardy korun.

CS Fondy do února 1997 ovládala finanční skupina Motoinvest, jejímž spolumajitelem byl finančník Pavel Tykač. V březnu 1997 pak byl ze tří fondů spravovaných společností CS Fond převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Zpátky se je už získat nepodařilo - většina skončila na účtech v zámoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v přílo…