Česko bude vyšetřovat ruské zločiny na Ukrajině. Velet tomu bude Bradáčová, ohlásil Blažek

21.05.2022 15:21

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) má za to, že existuje možnost dostat pachatele válečných zločinů na Ukrajině před soud. Ale na konečné verdikty možná bude svět čekat roky. Promluvil také o zachovávání svobody slova v Česku a k dodržení pravidla, že „i blbec má právo vyjádřit svůj názor“.

Česko bude vyšetřovat ruské zločiny na Ukrajině. Velet tomu bude Bradáčová, ohlásil Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Pavel Blažek v rozhovoru pro deník Právo oznámil, že Česko je připraveno podílet se na sbírání důkazů o ruských válečných zločinech na Ukrajině.  Česko už zaregistrovalo přes 340 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a tito váleční běženci leccos zažili, o čem by mohli svědčit, něco i zaznamenali na mobil a tak podobně.

„Už se ty důkazy shromažďují. Bude to trvat delší dobu, ale ať veřejnost nemá představu, že naši policisté jsou na Ukrajině a vykopávají masové hroby. Tak to není, na to nemají ani jurisdikci. ... Shromažďují je státní zástupci. Podepsal jsem změnu vnitřního předpisu státního zastupitelství. Lenka Bradáčová byla pověřena se touto věcí zabývat a v uvozovkách jí ‚velet‘,“ sdělil Blažek

Otázkou je prý i to, kde se tyto válečné soudy budou konat, zda u Mezinárodního soudního tribunálu v Haagu, či jinde. Upozornil, že jednoho dne možná vydá Rusko k mezinárodnímu soudu leckoho. Podstatné je, aby byly váleční zločiny odsouzeny, aby bylo jasné, že něco zkrátka nesmí projít.

„Obecně musím říct, že vždycky ve všech konfliktech je předpoklad, že těch či oněch válečných zločinů se dopouštějí většinou obě strany, s výjimkou například zločinu agrese, který nepochybně, pokud ho někdo spáchal, tak jen Rusko. Ale jestliže jde o trestné činy jednotlivých vojáků, velitelů a podobně, lze předpokládat, že to nebude omezeno pouze na jednu stranu konfliktu. Tak tomu bohužel nikdy nebylo,“ pravil ministr.

Blažek se dotkl i otázky svobody slova a schvalování ruských válečných zločinů.

„Je to věc velmi polemická a je potřeba stanovit nějaké hranice, aby zase nebyly zneužívány proti svobodě slova. V momentě, kdy se celá Evropa dozví, že se stalo něco hodně tragického třeba v ukrajinské Buče, a někdo napíše na internet, že to je ono, zavražděte toho ještě víc, tak už to přece není jenom nemorální. Buďto je pisatel psychopat, anebo se to musí trestat. Takové výroky se nemohou v normální společnosti tolerovat, protože jsou nebezpečné,“ upozornil Blažek s tím, že nakonec bude záležet na tom, jak se k tomu postaví soudy.

Složité je to podle něj i s blokací některých webů. I tady je třeba dbát podle Blažka na to, aby na jedné straně nebyla narušena svoboda slova a aby bylo zachováno pravidlo, že „i blbec má právo vyjádřit svůj názor“.

„Stát se tady musí rozhodnout, jestli do věci aktivně vstoupí a zda bude rozhodovat, který web se vypne. Pro tuto možnost já příliš nejsem. Je to nebezpečná hra, kterou může vždy někdo zneužít. Nebo to stát nechá na té soukromé sféře, či to nebude vůbec řešit, o čemž probíhá debata. Naše vláda rozhodně není proti svobodě slova, to v žádném případě,“ zdůraznil ministr Blažek.

Ten již v týdnu s Lenkou Bradáčovou navštívil Haag.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…