Česko by mělo dát 300 milionů korun Turecku. Má se za ně starat o migranty

19.11.2018 16:04

Česko by mělo v letech 2019 až 2023 přispět zhruba 300 miliony korun na evropskou finanční pomoc Evropské unie migrantům v Turecku. Příslušný materiál projedná na úterním zasedání vláda, napsala ČTK.

Česko by mělo dát 300 milionů korun Turecku. Má se za ně starat o migranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Atatürk zemřel před více než osmdesáti lety

Evropská unie se v roce 2016 dohodla s Tureckem na poskytnutí finanční podpory výměnou za to, že Ankara zastaví příliv migrantů přes řecké ostrovy do Evropy.

Unie v roce 2016 schválila poskytnutí tří miliard eur (78 miliard korun). Letos v červnu se státy osmadvacítky dohodly na dalších třech miliardách eur pro Turecko, z toho dvě miliardy by měly jít z unijního rozpočtu a jednu miliardu by měly zaplatit z národních zdrojů členské státy.

Česko by podle materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici, mělo zaplatit 11,38 milionu eur (296 milionů korun), částku bude splácet postupně. V příštím roce by z českého rozpočtu mělo odejít 2,57 milionu eur (67 milionů korun), v roce 2020 to má být 3,34 milionu eur (87 milionů korun). V dalších letech budou splátky nižší.

Poskytnutí pomoci pro Turecko EU podmínila tím, že Ankara bude dodržovat závazky dohodnuté ve smlouvě. Mezi ně patří mimo jiné zpětné přijímání migrantů z evropského území nebo zajištění dostatečných podmínek v uprchlických táborech na území Turecka.

Turecko přijalo zhruba 3,6 milionu syrských uprchlíků, tedy nejvíce ze všech zemí světa. V minulosti migranti z Turecka pokračovali ve člunech na řecké ostrovy a hledali azyl v EU. Migrační tlak se podařilo snížit až uzavřením dohody mezi Unií a Ankarou o vracení uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…