Česko je připraveno zvýšit tlak na KLDR kvůli testu rakety

29.11.2017 13:22

Česká republika je připravena zvýšit tlak na Korejskou lidově demokratickou republiku (KLDR) kvůli dnešnímu testu rakety dlouhého doletu. Uvedlo to na svém webu ministerstvo zahraničí. Už nyní uplatňuje podle úřadu Česko vůči KLDR sankce nad rámec schválený OSN, informovala ČTK.

Česko je připraveno zvýšit tlak na KLDR kvůli testu rakety
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severní Korea testem opětovně porušila mezinárodní závazky a měla by svůj raketový program ukončit, sdělilo ministerstvo. Nová raketa má podle KLDR dosah na celé území USA.

„Česká republika, jako členský stát EU, v současnosti uplatňuje vůči KLDR jedny z nejpřísnějších sankcí, které jdou nad rámec sankcí schválených OSN. A je připravena tento tlak ještě zvýšit,“ reagovalo české ministerstvo zahraničí na zkoušku rakety.

Opakované testy raket KLDR podle úřadu vážně ohrožují životy civilního obyvatelstva, stabilitu Korejského poloostrova a celého regionu i mezinárodní mír. „Česká republika vyzývá KLDR, aby bezodkladně a zcela zastavila svůj raketový program a přistoupila na konstruktivní dialog s mezinárodním společenstvím,“ uvedlo ministerstvo.

Severní Korea odpálila raketu dnes ráno tamního času (v úterý večer SEČ). Raketa dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře asi 960 kilometrů od místa odpalu, uvedla jihokorejská armáda. KLDR později oznámila úspěšný test nové mezikontinentální balistické rakety, jejíž dosah podle Pchjongjangu pokryje celé území USA. Na popud Japonska, Jižní Koreje a Spojených států dnes večer SEČ kvůli severokorejskému raketovému testu zasedne Rada bezpečnosti OSN.

Test kromě Česka odsoudila řada dalších států. Jihokorejský prezident Mun Če-in svolal schůzku bezpečnostního výboru a také se telefonicky spojil s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Státníci severokorejskou raketovou zkoušku označili za hrozbu „celému světu“, informoval Bílý dům. Proti zkoušce rakety se ohradilo také Japonsko, Čína nebo Rusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…