Česko nadále spotřebovává méně plynu než loni, pochválil všechny Síkela

29.11.2022 6:30

Cíl snížit oproti loňské zimě spotřebu plynu o 800 milionů metrů krychlových splnilo Česko už z více než poloviny. Na Twitteru to v pondělí večer oznámil ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Česko nadále spotřebovává méně plynu než loni, pochválil všechny Síkela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Zásoby plynu podle něj v minulém týdnu kvůli chladnému počasí sice klesly, spotřeba byla ale výrazně nižší než ve stejném období předchozích dvou let.

Česko má k dnešnímu dni v zásobnících téměř 3376 milionů metrů krychlových zemního plynu. „Zásoby se stále daří držet na vyšší úrovni, než na jaké byly v minulých letech," ujistil Síkela.

Za minulý týden zásoby klesly o 41,4 milionu metrů krychlových. Bylo to výrazně méně než v předchozích dvou letech. Ve 47. kalendářním týdnu loňského roku klesly rezervy o 112,3 milionu metrů krychlových, o rok dříve o 145,7 milionu metrů krychlových.

Síkela již dříve řekl, že by se Česko mělo snažit za celou topnou sezonu ušetřit 15 procent spotřeby plynu a meziročně ji tak snížit z 9,3 miliardy metrů krychlových na 8,5 miliardy. To se zatím daří. „Náš cíl snížit oproti loňské zimě spotřebu plynu o 800 milionů metrů krychlových jsme už teď zvládli splnit více než z poloviny," uvedl dnes ministr.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje, že by si stát koupil největší zásobníky zemního plynu v Česku, uvedl minulý týden Radiožurnál. Jde o zařízení, které vlastní firma RWE Gas Storage z německé skupiny RWE. Úřad nákup zásobníků v minulých týdnech doplnil mezi projekty, kterými chce posílit energetickou infrastrukturu, a tím i bezpečnost země. Na takové projekty může čerpat peníze z Evropské unie v rámci programu RePowerEU. Na zásobníky chce žádat o 7,5 miliardy korun.

Firma RWE Gas Storage v Česku provozuje celkem šest podzemních zásobníků, což je většina těchto zařízení v zemi. Skladovat se v nich dá 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu, což představuje zhruba třetinu roční spotřeby v Česku. V zimě by to vystačilo asi na dva měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…