Česko nemá dost peněz na auditory, kteří by kontrolovali čerpání dotací z EU

24.11.2012 13:03

Z výroční zprávy Evropského účetního dvora, kterou má k dispozici server Aktuálně.cz, vyplývá, že Česká republika není schopná dostatečně kontrolovat čerpání evropských peněz. Mimo jiné je to proto, že není schopná udržet kvalitní auditory, kteří dávají přednost výhodnějším platovým podmínkám v soukromém sektoru.

Česko nemá dost peněz na auditory, kteří by kontrolovali čerpání dotací z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

"Problematickou oblastí jsou lidské zdroje - česká státní správa má k dispozici málo auditorů, problém je i v jejich kvalifikaci a zkušenostech. Navíc mzdové tarify nedokážou přitáhnout kvalitní auditory, kteří raději zamíří do soukromého sektoru," řekl k tomu pro Aktuálně.cz jeden z evropských auditorů Marek Brychcín.

Rozdíl deset tisíc

Zatímco absolvent vysoké školy, který zamíří do státního sektoru, dostane plat zhruba dvacet tisíc, zaměstnanci soukromých firem si hned po škole mohou přijít na více než třicet tisíc korun.

Státní správa navíc většinou vyžaduje alespoň dvouletou praxi, což potvrzuje mluvčí ministerstva školství Dana Bohuňovská. V případě auditorů věnujících se programům spolufinancovaným z EU je navíc vyžadována základní znalost EU a anglického jazyka.

A ani s praxí nedostanou auditoři ve veřejném sektoru o mnoho více. Na ministerstvu dopravy se platové rozmezí auditora podle mluvčí Andrey Volaříkové pohybuje mezi 20 až 29 tisíci korunami.

Navýšení počtu auditorů

Evropská komise v březnu tohoto roku připravila akční plán nápravných opatření pro ČR, ve kterých je mimo jiné i nárůst počtu auditorů a zlepšení jejich metodického vedení a dalšího vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…