Česko-německé vztahy mohou být podle ministrů vzorem pro Evropu

30.01.2017 18:40

Fungování vztahů mezi Českem a Německem může posloužit jako model úspěšné spolupráce i pro další evropské země. Dnes se na tom v Praze shodli český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Podle Zaorálka je důležité, že obě země spolu dokážou mluvit o všech tématech, třebaže se v některých případech v názorech rozcházejí.Zprávu přinesla ČTK.

Česko-německé vztahy mohou být podle ministrů vzorem pro Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Ministři v Praze hodnotili výsledky roku a půl fungování strategického dialogu mezi oběma zeměmi a shodli se, že jeho zahájení znamenalo další zlepšení vzájemných vztahů. „Posunuli jsme bilaterální spolupráci na úroveň modelové středoevropské spolupráce. Je to příklad toho, jak postupovat v současné Evropě, máme-li udržet integrační proces v chodu,“ řekl Zaorálek.

Podle Schmidta je strategický dialog po vzniku Česko-německého diskusního fóra a Česko-německého fondu budoucnosti třetím pilířem vzájemných vztahů. Slouží ke spolupráci na úrovni vlád a doplňuje obě starší iniciativy zaměřené na občanskou společnost. „Můžeme říct, že to je příklad úspěšné spolupráce mezi dvěma evropskými státy, v níž chceme pokračovat. Chceme to ukazovat jako příklad i ostatním evropským zemím,“ řekl Schmidt.

Podle Zaorálka strategický dialog dobře funguje i ve sporných otázkách, jako tomu bylo v případě rozdílného postoje Česka a Německa k řešení migrační krize. „Právě to, že jsme mohli velmi rychle se o této otázce bavit a hledat průsečíky i v případě, kdy nemáme úplně totožný názor,“ řekl Zaorálek. „Dobré sousedské vztahy neznamená, že máte totožné názory, ale že jste se schopni o každém problému bavit,“ dodal.

Ministři se shodli, že strategický dialog mezi Českem a Německem bude pokračovat. Další vyhodnocení jeho výsledků se uskuteční v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …