Česko posílá Putinovi 700 milionů denně. To musí skončit! Babišova europoslankyně bouchla do stolu

20.04.2022 15:52

Europoslankyně Dita Charanzová (za ANO) tvrdí, že státy Evropské unie se musí co nejdříve zbavit závislosti na ruském plynu a odstřihnout Putinův režim od základního finančního zdroje. „Jen samotná Česká republika Rusku denně posílá 700 milionů korun a tím de facto financuje tu válku. Toto musíme vyřešit,“ uvedla Charanzová.

Česko posílá Putinovi 700 milionů denně. To musí skončit! Babišova europoslankyně bouchla do stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Charanzová v rozhovoru pro Rádio Impuls nejprve reagovala na výroky šéfa E.ONu Leonharda Birnbauma, podle nějž přijetí embarga na dovoz ruského plynu by mohlo způsobit rozpad Evropské unie.

„Mě ta reakce nepřekvapuje, samozřejmě tento koncern si hájí svoje priority a svůj byznys. To, že případné odstřižení od ruského plynu bude mít ekonomické dopady, je jasné, a proto jsme v EP začali apelovat na EK a na členské státy, aby měly jasný plán, jak se na to připravit. Ale nemyslím si, že se kvůli tomu rozpadne Evropská unie, naopak vidíme, že mezi sebou nyní státy spolupracují daleko více než před válkou na Ukrajině,“ uklidňovala situaci Charanzová.

Jedna věc je, že chceme uvalit tvrdé sankce na Rusko za to, co se děje na Ukrajině; na druhé straně se můžeme dostat do situace, že Rusko samo ten plyn zastaví,“ dodala Charanzová a připomněla ruský požadavek, aby Evropa za plyn platila v rublech.

Evropské státy podle Charanzové musí alternativu k ruskému plynu aktivně hledat. „Samozřejmě jednotlivé státy mají nastavenou svoji energetickou politiku různě a je škoda, že se na to v minulosti státy více nesoustředily společně, protože když vidíme, že se tady aktivuje nějaká politika Green Dealu a Německo vsadí všechno na jednu kartu a stane se závislé na dovozech, vypne jaderné elektrárny, tak tohle dostává do rizika celou EU,“ má jasno Charanzová.

Tu ale uklidňuje, že v postojích proti válce a v přijímaných sankcí zatím evropské státy jsou zajedno. „Na druhou stranu, když se podívám na to, jak se přijímají sankce, tak i ty země, které jsou řekněme ne tolik vyhraněné, tak nakonec jednomyslně kývnou na všechny sankce. Takže nyní hledáme řešení, jak do budoucna nastavit energetickou politiku EU tak, aby byla nezávislá na Rusku,“ pokračovala europoslankyně.

Současný balíček sankcí podle Charanzové funguje, ale je třeba ještě přitvrdit, zejména se odstřihnout od ruského plynu. „Určitě ty sankce fungují, my jsme přijali sankce, jaké v historii Evropa nikdy nepřijala. Ať už jsou to jednotlivé sankce na ty oligarchy, na jejich majetky. Ale ve chvíli, kdy vidíme záběry zabitých dětí, žen a civilistů a Evropa není schopna na to reagovat tím, že se odřízne od ruského plynu, tak je to špatně,“ je přesvědčena Charanzová.

„Česká republika Rusku denně posílá 700 milionů korun a tím de facto financuje tu válku. Toto musíme vyřešit, ale ty sankce, jak byly dosud přijaty, mají ekonomický dopad, vidíme, jaká je v Rusku obří inflace a mluví se o možném bankrotu Ruska v následujících dnech,“ dodala europoslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…