Český Floyd: „Je jedno, zda byl střízlivý, nebo ne.“ Demonstrace v Praze i v Německu

30.06.2021 11:08 | Ze sítí

V Praze se měla konat demonstrace za zemřelého Roma z Teplic, ale nekonala. Aktivisté, tentokrát z jiných anarchistických uskupení, to dnes zkusí znovu na Palackého náměstí. Opět tvrdí, že Stanislava Tomáše zabila policie. „Otázka není, jestli byl Stanislav střízlivý, ale jestli je přijatelné klečet člověku přes pět minut na krku,“ říkají. A protest se bude výhledově konat i v Drážďanech v Německu. Zapojená by měla být i Antifa.

Český Floyd: „Je jedno, zda byl střízlivý, nebo ne.“ Demonstrace v Praze i v Německu
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Demonstace Romů v Teplicích.

Jak jsme již informovali, v Praze měla proběhnout demonstrace za zemřelého romského narkomana z Teplic Stanislava Tomáše. Ale nakonec se na ní sešly jen dvě dívky s kartonovým transparentem a spousta novinářů, kteří zřejmě čekali větší účast.

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí
Nicméně, za „teplického Floyda“ by se v Praze mělo demonstrovat znovu. A to dnes, v šest hodin večer na pražském Palackého náměstí. Akci „Na romských životech záleží“ tam tentokrát pořádají tři uskupení. Jednak Anarchistická federace, pak radikálně levicový Kolektiv 115 a křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK.

 

Pořadatelé (v rozporu se závěry patologa) tvrdí, že Stanislav Tomáš zemřel „následkem násilného policejního zásahu“. „Policie České republiky, podporovaná Ministerstvem vnitra, odmítá převzít za jeho smrt jakoukoliv zodpovědnost. Otázka není, jestli byl Stanislav střízlivý, ale jestli je přijatelné klečet člověku přes pět minut na krku. My říkáme, že není. Diskriminace vůči Romům ze strany policie probíhá neustále a tuto kauzu považujeme za vrchol ledovce,“ říkají pořadatelé. Chtějí podpořit „komunitu v Teplicích“, i když nespecifikují čí komunitu, a vyjádřit nesouhlas s policejním zákrokem a následnou reakcí veřejně činných osob.

„Ty bez nezávislého prošetření zásahu neváhaly zaujmout stanovisko, kterým podporují policejní násilí a omezují pozornost na drogovou a kriminální minulost oběti,“ stěžují si levicoví aktivisté.

Akce by tentokrát mohla mít o něco větší účast než fiasko na Prokopově náměstí. Zatím se přihlásilo 152 lidí, dalších 555 má o demonstraci zájem. Kolik lidí skutečně přijde, je samozřejmě otázka.

Ovšem místo konání akce možná některým demonstrantům znesnadní dopravu. Křižovatka u Palackého náměstí (kde sídlí jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Pirátská strana) je rozkopaná a mnoho páteřních linek tramvají je vedeno jinudy.

Není to jediná pořádaná akce. 5. července se má demonstrovat před českým konzulátem v Drážďanech. Demonstrovat budou zřejmě jednak němečtí Romové a také členové hnutí Antifa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…