Český PEN klub vyzval Klause, ať nechá útoků na Havla

13.02.2013 18:26

České centrum mezinárodního PEN klubu vyzvalo Václava Klause, aby upustil od svých útoků na bývalého prezidenta Václava Havla. Klaus ho totiž v rozhovoru pro polský týdeník nazval extrémním levičákem.

Český PEN klub vyzval Klause, ať nechá útoků na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou, píší osobnosti české kultury v otevřeném dopise.

"K sepsání tohoto dopisu nás vede Váš razantní odklon od tónu, jímž jste Václavu Havlovi vyjadřoval úctu a vděk brzy poté, co nás opustil. Není nám totiž lhostejné jako občanům tohoto státu, když Havlův nástupce v prezidentském úřadě nečinně přihlíží špinění jeho památky, nebo si dokonce sám přisadí," stojí v dopise podepsaném desítkami osobností.

Václav Klaus, který v úřadu končí za necelý měsíc, svého předchůdce v poslední době zmínil v různých souvislostech. V rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy Havla například označil za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.

Havel byl zmíněn také při společném rozhovoru současného prezidenta s jeho nástupcem Milošem Zemanem, kterého prý na rozdíl od Klause při přebírání úřadu nečeká žádné překvapení. V sídle hlavy státu podle Klause tehdy byly například ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny.

Klaus je prezidentem deset let. Úřadu se ujal přibližně měsíc poté, co skončil mandát Havlovi. Oba politici byli názorovým odpůrci. Po Havlově předloňském úmrtí Klaus význam svého předchůdce ocenil. Později se vůči němu začal opět vymezovat.

Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…