Český diplomat vysvětluje: Kdykoliv se ve světě objeví problém, z hospod i médií se ozývá „ať s tím Brusel něco udělá“, jenže...

29.09.2017 16:36

Bývalý diplomat a velvyslanec ve Francii Petr Janyška se ve svém komentáři v Lidových novinách rozepsal o tom, že integrace Evropy vskutku postoupí. Nebo v to alespoň doufá.

Český diplomat vysvětluje: Kdykoliv se ve světě objeví problém, z hospod i médií se ozývá „ať s tím Brusel něco udělá“, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Kdykoli se ve světě objeví nějaký problém, migrační krize, bankovní krize, ruská hrozba, ozývá se Evropou z hospod i z médií: ‚Ať s tím Brusel už něco udělá.‘ Obyčejný člověk vnímá, že žije ve světě velkých celků, že vůči Číně, USA, Rusku a jejich nesmírným tlakům si sami nevystačíme. Už ale neví, že Unie k praktickým zásahům často nemá kompetence; ty jí v mnoha aspektech nechtěly dát vlády jejích národních států,“ poznamenal Janyška s otázkami, zda je Evropská unie dostane teď. 

Následně si všímá proslovu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a předtím předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. „Oba navrhli jako lék další podstatnou integraci; ten první radikální, ten druhý mírnější. Ten první třeba jen některých států, víceméně zakladatelů EHS, ten druhý všech sedmadvaceti. Hlasy tak velkých hráčů musí brát Česko vážně, nejen je odbýt s tím, že my (opět) nesouhlasíme. Přemýšlet strategicky. A otevřít debatu o českém zájmu, o místě České republiky v Unii a Evropě,“ sdělil jasně Janyška. Podle něj se Macronova slova dala vzhledem k odchodu Velké Británie z Evropské unie čekat. 

„Takticky nešel dál kvůli Berlínu, Angela Merkelová bude muset najít kompromis s liberály, kteří další integraci nechtějí,“ sdělil Janyška k Macronovým slovům. Juncker byl dle jeho hodnocení umírněnější a prý je jasné, že si projev předem ověřil u hlavních hráčů. „Oproti Macronovi odmítl dvourychlostní Evropu, do všech procesů zahrnoval vždy i státy východu EU,“ všiml si také Janyška.

„Česko není v postavení, kdy by mohlo Macronovy a Junckerovy myšlenky bagatelizovat. Jde tu o náš státní zájem. Není tu ale jediný politik ani strana, kteří by se integraci věnovali a kteří by dokázali vysvětlovat, k čemu nám Unie je, jak funguje a kam směřuje. V jakém světě žijeme a s kým musíme držet basu. V nehybné debatě je slyšet jen hlasy útočící na Unii, hlasy ignorující konstanty českých dějin. Šanghaj je dvakrát větší než Česko, chceme na čínskou oběžnou dráhu? K Putinovi? Na našem místě v evropském mainstreamu se musí aktivně pracovat. Přistoupit konečně k euru,“ uzavřel Janyška. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …