Český eurokomisař: U Evropského účetního dvora máme špatnou pověst

10.02.2012 19:48

Situace s evropskými dotacemi je vážná. Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor upozornil ministra školství Josefa Dobeš, že Česká republika může reálně přijít o miliardy z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. „Projekty, které ministerstvo předložilo, neodpovídají zaměření programu. Musí se vymyslet jiné programy nebo jiné možnosti, jak dotace využít, jinak o peníze přijdeme,“ vysvětlil Štefan Füle, eurokomisař pro rozšiřování a sousedskou politiku.

Český eurokomisař: U Evropského účetního dvora máme špatnou pověst
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

„Ministr Dobeš se s Andorem dohodli na věcech, které je třeba udělat do konce března. Peníze můžeme zachránit, ale situace je velmi vážná. Zatím není nic ztraceno, ale k červené čáře se blížíme hodně rychle,“ upozornil Füle v Interview ČT24.

Česká republika se s dotacemi v Evropské unii nezapsala nejlépe. „Pověst země není dobrá. Evropský účetní dvůr zařadil ČR mezi tři země, které mají největší chybovost v žádání o dotace, a je zde odmítnuto nejvíce programů. Je nám vytýkáno, že řízení a audit programů je nebezpečně blízko a kritizují výběrová řízení,“ dodal Füle.

V centru dění

Nejen kvůli dotacím je Česká republika považována v Evropské unii za potížistu. Česko nepodepsalo fiskální úmluvu a spolu s Velkou Británií se tak stalo jedinou zemí, která pakt odmítla. Eurokomisař Füle tento postoj odsuzuje. „Podepsat smlouvu je jediný způsob, jak bude Česko u toho, když se bude EU bavit o posílení konkurenceschopnosti i o věcech, které se nás bezprostředně týkají. Je mýtus, že se nic nestane, když smlouvu nepodepíšeme, a že se na nás nebudou vztahovat sankce. Na druhou stranu to, že se ČR zatím k smlouvě nepřipojilo, není důvod k panice. Česká delegace prosadila, že se k ní české země mohou připojit kdykoliv později. Tragédií by však bylo, kdyby pokračovaly přestřelky předních politiků přes média a kdyby se naši představitelé nedomluvili,“ upozornil Füle.

Eurokomisař nevěří, že by se Česko mohlo stát neutrální zemí podobně jako Švýcarsko. „Chybí mi k tomu geografická lokalita, historie a odvaha politiků nazývat věci pravým jménem. Je nereálné, aby si desetimilionová země hospodařila sama, navíc i naše banky jsou dceřiné,“ dodal Füle.

Rozhodovat bude Česko

Jedním z argumentů, proč se k smlouvě o rozpočtové kázni nepřipojit je, že Česká republika má rozpočet poměrně vyrovnaný ve srovnání s některými zeměmi eurozóny. „Země eurozóny nehospodaří vždy dobře,“ připustil Füle. „Pakt stability a růstu byl nastaven špatně, je to systémová chyba avšak odstranitelná. Už šest opatření ze září 2010 se snaží chyby napravit. Jde se směrem k větší finanční disciplině,“ řekl Füle a dodal, že ČR se nemusí bát, že by EU zasahovala do našeho rozpočtu. „Pořád bude rozhodovat Česko. Komise nebo členské státy zasáhnou pouze v případě, že se ČR nebude chovat odpovědně. Pak by se věc řešila u Evropského soudního dvoru.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…