Český jaderný útok na Rusko? Rozsudek nad Vrabelem opět zrušen

11.09.2023 14:32 | Monitoring

Podnikatel a aktivista Ladislav Vrabel znovu uspěl u odvolacího soudu ve věci trestního stíhání jeho osoby za šíření poplašné zprávy. Na facebooku o tom informoval jeho advokát Radek Suchý, případ se opět vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. V odvolání advokát poukazoval i na nespravedlivý postup soudce Lukáše Svrčka v dané věci.

Český jaderný útok na Rusko? Rozsudek nad Vrabelem opět zrušen
Foto: Archiv RS
Popisek: Mgr. Radek Suchý

Ladislav Vrabel spolu se svým advokátem Radkem Suchým znovu uspěl u odvolacího soudu ve věci trestního stíhání Ladislava Vrabela za údajné šíření poplašné zprávy. Rozsudek byl zrušen a věc se znovu vrací Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

„Ve věci trestního stíhání Ladislava Vrabela (šíření poplašné zprávy) jsme OPĚT uspěli u odvolacího soudu, rozsudek byl OPĚT zrušen a věc se OPĚT vrací k OS pro Prahu 1 dr. Svrčkovi,“ informoval na svém facebookovém profilu advokát Suchý.

Soud uložil Ladislavu Vrabelovi čtyřměsíční podmínku s odkladem na rok a půl už v dubnu tohoto roku, a to za šíření poplašné zprávy. Na jednom ze svých videí v listopadu loňského roku měl Vrabel prohlásit, že česká vláda chce od Spojených států amerických nakoupit F-35 a s těmi následně hodlá zaútočit na Rusko za pomoci jaderných zbraní.

Odvolací senát nicméně verdikt soudu zrušil a nařídil přezkoumání, zda je Vrabelův výrok skutečně nepravdivý, nejednal z nedbalosti a jeho jednání bylo opravdu natolik škodlivé, aby mohl být odsouzen za trestný čin. Obvodní soud pro Prahu 1 uložil 3. srpna Vrabelovi stejný trest. „Demokracie má své ústavní limity. Demokracie neznamená, že si každý může říkat, co chce,“ prohlásil soudce Lukáš Svrček. 

Vrabel u soudu prohlásil, že se cítí být nevinen a stíhání považuje za politické. Jeho advokát Radek Suchý označil verdikt soudce Svrčka za absurdní a podal proti němu odvolání.

Nalézací soud se podle Suchého neřídil právním názorem odvolacího soudu a nesplnil úkony, které odvolací soud nařídil. Podle advokáta tak soud buďto nepochopil nebo záměrně ignoroval pokyny nalézacího soudu. „Jak ale vyplynulo z proběhlého hlavního líčení a jak je zřejmé z napadeného rozsudku, nalézací soud se zjevně právním názorem odvolacího soudu neřídil, a úkony a doplnění, jejichž provedení odvolací soud nařídil, neprovedl. Doporučení soudu a jeho právní názor tedy buď nalézací soud nepochopil, nebo se jimi neřídil záměrně,“ sdílel na svém facebookovém profilu odstavec z textu jedenáctistránkového odvolání proti rozsudku v trestní věci Ladislava Vrabela.

Právník byl též toho názoru, že nevážný a zesměšňující přístup soudce Svrška k věci vzbuzuje oprávněné pochybnosti o jeho nestrannosti vůči obžalovanému, když nereagoval na doporučení odvolacího soudu. „Soudce Svrček se však takovými skutečnostmi opět navzdory doporučení odvolacího soudu neřídil. Na místo toho jen provedl ad absurdum důkaz dotazem na Úřad vlády ČR a Ministerstvo obrany, zda ČR chystá jaderný útok na Rusko. V podstatě se jedná o zcela ironický výsměch jak obhajobě, tak ale především odvolacímu soudu. Nemá smysl takový dotaz ani komentovat, a pokud ano, lze se jen sotva domnívat, že by tyto orgány soudci Svrčkovi sdělily i méně závažné utajované informace, natož pak odpověděly na takto nesmyslný dotaz, kterému soud zjevně přikládá absurdně význam. Zesměšňující a nevážný přístup soudce Svrčka k věci je v tomto ohledu na pováženou a zavádí důvodné pochybnosti o jeho nezaujatosti proti obžalovanému,“ stálo v odvolání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč advokát nepoužil pro obhajobu Vrábela tvrzení ministryně války , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 11.09.2023 15:56:08
Že se musíme připravit na dlouhou jadernou válku s Ruskem , čím tato Vrábelův výrok rehabilituje.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…