Český komentariát žádá dodání zbraní Ukrajině

03.02.2015 8:21

Čeští komentátoři orientující se na otázky světové politiky v úterním tisku burcují k okamžitému zahájení dodávek zbraní na Ukrajinu. Už i prezident Obama, ještě nedávno „resetující“ vztahy s Ruskem, si prý uvědomuje, že aktivita východní velmoci na Ukrajině začíná ohrožovat světový mír. Zato u nás – v Evropě i v České republice – prý toto nebezpečí pořád nechápeme.

Český komentariát žádá dodání zbraní Ukrajině
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Komentátor MF DNES Teodor Marjanovič konstatuje, že se příliš nelze divit, že ukrajinská armáda v posledních dnech kráčí od porážky k porážce, když musí kromě protivníka v podobě separatistů čelit též ruskému arzenálu, kterým Moskva separatisty dosyta vykrmuje.

Proto se komentátor pozastavuje nad prohlášením Angely Merkelové, že Evropa nebude chystat pro ukrajinskou armádu žádné dodávky zbraní. „Podobně se bohužel na věc dívá i česká vláda, která by už vzhledem ke zkušenostem se sovětskou okupací mohla projevit více odvahy,“ píše Marjanovič. Pak připomíná historickou paralelu, při které bylo před dvaceti lety uvaleno absurdní zbrojní embargo na Bosnu, kde přitom podle něj páchali genocidu militanti vyzbrojovaní ze sousedního Srbska.

Pozitivem je podle něj alespoň to, že v posledních dnech začíná svůj názor směrem k dodání zbraní měnit Washington. Kdyby se prý Barack Obama konečně rozhoupal, bylo by to něco, za co by jej Marjanovič pochválil. Hovoří prý pro to zejména fakt, že názor začíná měnit vlivná Obamova poradkyně Susan Riceová, doposud hlavní odpůrkyně vyzbrojování.

Pokud by se stalo, že Američané by prozřeli a zastavili Putina tak jako kdysi Miloševiče, ukázalo by to prý opět smutnou pravdu o Evropě, která není schopna rozpoznat nebezpečí a poradit si s ním.

Podobně se na věc dívá i Marjanovičův kolega z Hospodářských novin Daniel Anýž. Podle něj může skutečnost, že se o dodávce zbraní Ukrajině zatím diskutuje jen v USA, působit dojmem, že se jedná jen o další iniciativu washingtonských „jestřábů“, což ale není pravda. Podporuje ji prý například i Strobe Tallbott, Obamův poradce, který kdysi propagoval „reset“ vztahů s Ruskem.

Situace podle Anýže spěje k tomu, že jasné slovo budou muset říci i evropští členové NATO. Zejména by prý bylo důležité, aby se zapojily země střední a východní Evropy, které mají podobné zbraně jako Ukrajina, a její vojáci je na rozdíl od americké hi-tech výbavy znají. Místo toho ale prý náš premiér Sobotka vykládá, že ukrajinská krize nemá vojenské řešení, což si prý Vladimir Putin rozhodně nemyslí.

„Ukrajina je problém, kde Evropa skutečně rozhoduje o vlastní bezpečnosti a budoucnosti. Pokud Česko chce, aby byl v této debatě jeho hlas ještě brán vážně, musí především nějaký vlastní hlas najít,“ vyzývá komentátor Hospodářských novin s tím, že fráze Lubomíra Zaorálka o tom, jak budeme zahraniční politiku koordinovat, tímto hlasem opravdu nejsou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…