Český letištní systém bude hlídat nebe nad Polskem

14.06.2023 14:55 | Tisková zpráva

Česká technologie určená pro sledování vzdušného prostoru se opět prosadila na náročných zahraničních trzích. Pardubická společnost ERA, jejíž monitorovací systémy již hlídají na dvě stovky letišť po celém světě, v těchto dnech totiž oznámila, že její systém bude nově hlídat také nebe nad Polskem.

Český letištní systém bude hlídat nebe nad Polskem
Foto: Archiv ERA
Popisek: Letiště v Polsku

„ERA s radostí oznamuje, že nedávno podepsala smlouvu na projekt WAM West na pokrytí vzdušného prostoru v západní části Polska. ERA ve spolupráci se zkušenou polskou firmou GISS dodá systém, který bude monitorovat letový provoz v okolí Poznaně, a mimo jiné zvýší bezpečnost oblasti přiblížení na přistání místního letiště. Firmu ERA si pro tento úkol vybralo Polské řízení letového provozu PANSA ve výběrovém řízení, které skončilo v polovině dubna,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí společnosti Lenka Stejskalová Reichová. 
 
„Konsorcium firem ERA a GISS je zodpovědné za dodání klíčového řešení pro bezpečnost letového provozu v této části naší země. Projekt řeší nejen instalaci sítě stanic a anténních jednotek včetně propojení, ale také servis systému v dalších letech fungování. Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto projektu důležitého pro rozvoj kritické polské infrastruktury,” uvedl jménem společnosti GISS Bartosz Peas.
 
Navržený systém se skládá ze 13 pozemních stanic rozmístěných na rozlehlém teritoriu západního Polska, který dohromady pokryje téměř polovinu vzdušného prostou nad polským územím. Mozek systému, tedy duální Centrální procesorová stanice, bude umístěn na letišti v Poznani. Celý projekt má ambiciózně nastavené završení během následujících 12 měsíců. A tím to zřejmě nekončí.
 
„Součástí kontraktu je možnost rozšíření systému o dalších až 10 stanic,“ uvedl obchodní manažer Jan Žemlička.
 
„ERA je v Polsku dobře zapsaný dodavatel, zkušenosti s místními poměry získala díky projektu instalace systému NEO monitorujícího pozemní provoz na mezinárodním letišti Fryderyka Chopina v polském hlavním městě Varšavě z roku 2019. Jako další krok plánuje firma účast v blížícím se tendru na projekt WAM South na pokrytí jižní části Polska,“ dodala mluvčí společnosti Lenka Stejskalová Reichová. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…