Český letoun by mohl pomoci napadené Ukrajině, zní z Vodochod

12.02.2024 15:11

Česká společnost Aero Vodochody nedávno po dvaceti letech spustila sériovou výrobu nového podzvukového letounu L-39NG. Tento moderní letoun navazuje na úspěšný typ L-39C, a jak se ukazuje, mohl by hrát také klíčovou roli v posílení ukrajinské armády. Filip Kulštrunk, výkonný viceprezident Aero Vodochody pro obchod, přiblížil v rozhovoru pro CZ Defence, jaký přínos by mohl L-39NG znamenat pro Ukrajinu.

Český letoun by mohl pomoci napadené Ukrajině, zní z Vodochod
Foto: archiv
Popisek: L-39NG

„Je to multifunkční moderní platforma, která je schopná pokrýt více funkcí, od výcviku pilotů až po lehké bojové a průzkumné mise. Navíc je to nejefektivnější letadlo ve své kategorii,“ říká Kulštrunk, který souhlasil také s tím, že tento letoun by mohl být vhodným řešením také pro Ukrajinu. 

„Ano i ne. Na Ukrajině vzdušné síly znají a stále využívají předchůdce L-39NG, kterým je letoun L-39 Albatros. Ukrajinští piloti se na letounu L-39 cvičí již několik desetiletí, a náš nový letoun L-39NG na něj navazuje a bere z něj to nejlepší,“ vysvětluje Kulštrunk ohledně kontinuity výcviku pilotů.

„L-39NG lze zároveň využít jako lehký bojový letoun proti pozemním i vzdušným cílům. Disponuje pěti závěsníky pro různé zbraně a vybavením pro mise a může sloužit i k průzkumu a zpravodajským účelům,“ popisuje Kulštrunk možnosti využití letounu v boji.

„Věříme, že tak některá ze zemí v brzké době učiní. Letoun je pro Ukrajinu výborným řešením, které navíc stojí zlomek ceny oproti jiným letounům či zbraním poskytovaným Ukrajině,“ uzavírá Kulštrunk ohledně zájmu evropských zemí o L-39NG pro Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…