Český politik založil svůj vlastní stát. A jestlipak víte, že...

15.04.2015 9:14

Včera ParlamentníListy.cz informovaly o založení nového státního útvaru členem Svobodných Vítem Jedličkou. Prezident samozvaného státu Liberland, nacházejícího se mezi Srbskem a Chorvatskem, však má i několik předchůdců. Nejznámější z nich je patrně zakladatel Sealandu Paddy Roy Bates.

Český politik založil svůj vlastní stát. A jestlipak víte, že...
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Asi 12 kilometrů od pobřeží britského Suffolku se nachází plošina Roughs Tower o velikosti 550 metrů čtverečních, která v průběhu druhé světové války sloužila jako prvek protivzdušné obrany. V roce 1967 byla vyřazena z provozu a byla obsazena rodinou bývalého britského majora Paddyho Roye Batese, který byl rovněž účastníkem 2. sv. války. Bates zde 2. září téhož roku vyhlásil stát nazvaný Sealand. Vzhledem ke své rozloze je Sealand někdy popisován jako nejmenší stát na světě, byť není oficiálně uznáván za suverénní stát.

Vládci Sealandu dokonce svedli dvě bitvy s nezvanými hosty, kteří chtěli jejich ostrovní stát získat pod svoji kontrolu. Krátce po svém založení samozvaný stát přepadl se skupinkou dalších mužů irský podnikatel Rohan O'Rahilly, který je známý jako zakladatel Radia Caroline a také tím, že údajně přesvědčil australského herce George Lazenbyho, aby se vzdal role Jamese Bonda již po jednom natočeném díle. Bates a jeho rodina použili proti „pirátům“ benzínové bomby a další zbraně. V důsledku konfliktu dorazili na místo příslušníci Britského královského námořnictva. Batesův syn Michael na ně vypálil varovné výstřely, což později vysvětloval tím, že bez dovolení vstoupili do teritoriálních vod Sealandu.

Paddy a Michael Batesovi byli následně zatčeni a u britského soudu obviněni z porušení zákona v souvislosti s použitím zbraní. Soud se však celým případem odmítl zabývat s vysvětlením, že nemá pravomoc řešit vnitřní záležitosti Sealandu, který leží mimo teritoriální území Velké Británie. V roce 1978 se o dobytí samozvaného státu pokusil německý podnikatel společně s dalšími muži z Německa a Nizozemí. Obsadili Sealand a zajali Michaela Batese. Jeho otci se však za pomoci dalších příznivců podařilo získat ostrov zpět pod vlastní kontrolu a útočníci byli zajati. Protože jeden z nich disponoval pasem státu Sealand, byl odsouzen za velezradu, zatímco ostatní byli propuštěni. Na svobodu se dostal až po intervenci německé diplomacie.

Zakladatel Selandu Bates však žil v posledních letech svého života na britské pevnině a zemřel před třemi lety ve svých 91 letech v důsledku Alzheimerovy choroby. Vládcem „plošinového státu“ je nyní jeho nejstarší syn Michael, který již ovšem také přebývá ve Velké Británii. Zatímco v případě Sealandu šlo do jisté míry o nadsázku a touhu po dobrodružství, u libertariána Jedličky lze jeho záměr považovat za zcela vážně míněný politický manifest. 

Historie tzv. mikrostátů je však mnohem košatější a zahrnuje i celou řadu méně i více obskurních státních celků. Za předchůdce Sealandu lze považovat Království Elleore, jež vzniklo již v roce 1944 na stejnojmenném ostrově poblíž dánských břehů. O čtyři roky starší než Selanad je rovněž Republika Jamtland. Vznikla v odmítavé reakci na záměr švédské vlády přesídlit obyvatele ze severního Švédska do měst na jihu země. V současné době má Jamtland více než 130 000 obyvatel a v sedmnácti zemích světa, včetně Číny, Spojených států nebo Německa dokonce provozuje své ambasády. Jako zatím poslední z mikrostátů vznikla v roce 1997 Svatá říše Reunion, která představuje on-line simulaci konstituční monarchie. Své členy má po celém světě, vydává vlastní mince a rovněž pro své „občany“ vydává pasy.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…