Český radar? Erik Best přináší překvapení stran oprášení plánu USA

04.03.2014 13:37

Politický analytik a novinář Erik Best přináší ve svém pravidelném komentáři „Final word“ zajímavý postřeh. V době, kdy dva američtí senátoři navrhují oživit plány na protiraketový štít v Evropě, mluvil ministr obrany Martin Stropnický o zrušení vojenského újezdu Brdy. Když se o americkém radaru před lety mluvilo, právě v Brdech měl vzniknout.

Český radar? Erik Best přináší překvapení stran oprášení plánu USA
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Ministr obrany Martin Stropnický včera ve vojenském újezdu Brdy mluvil o zrušení vojenského statusu území a jeho převedení pod civilní správu. Téma to není nijak nové, ale načasování Stropnického výroku nutí k pochybnostem, zda pan ministr sleduje zprávy ze zahraničí,“ zamýšlí se Erik Best.

Jak dále upozorňuje, američtí republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham navrhují reagovat na ruské obsazení Krymu oživením plánu protiraketové obrany a umístěním raket nebo radaru v České republice.

Tehdejší plán prezidenta Bushe počítal s umístěním takového zařízení právě ve vojenském újezdu v Brdech, který chce ministr Stropnický zrušit a mluví o tom ve stejné době, jako senátoři USA o možnosti obnovení protiraketového štítu v Evropě.

Americký senátor přiznal, že "český" radar měl mířit na Rusko

Novinář Best připomíná, že onen americký záměr před lety považovalo za hrozbu Rusko, které tvrdilo, že rakety a radar má být namířen na ně. To ale tehdy Američané odmítali s tím, že systém má mířit na Írán nebo KLDR.

„Poslední vývoj jim (Rusům) dává hned dva důvody smát se pod vousy: jednak Stropnický mluví o zrušení újezdu právě v době, kdy znovu ožívá debata o protiraketovém štítu, a jednak McCain v minulosti vždy odmítal, že by byl radar zaměřen proti Rusku. Nyní v podstatě přiznává, že ano,“ dodal ve svém komentáři Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …