Český rozhlas opouští šéfredaktor Šabata, Štěpán Kotrba drtivě shrnul jeho misi: Předsudky, ignorance, tlampač

30.07.2022 16:20 | Ze sítí

Dlouholetý šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Petr Šabata opustí veřejnoprávní médium k 30. září. Jméno jeho nástupce bude oznámeno v následujících týdnech. Zprávu zveřejnil Český rozhlas, okomentoval ji také analytik Štěpán Kotrba.

Český rozhlas opouští šéfredaktor Šabata, Štěpán Kotrba drtivě shrnul jeho misi: Předsudky, ignorance, tlampač
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Šéfredaktor Plusu Petr Šabata

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

Petr Šabata k 30. září odchází z pozice šéfredaktora stanice ČRo Plus a zároveň po pěti letech opouští Český rozhlas. Jméno jeho nástupce ve vedení stanice mluveného slova bude oznámeno v následujících týdnech. Stanice ČRo Plus dosáhla pod vedením Petra Šabaty rekordních výsledků v poslechovosti a podílela se zejména v posledních dvou letech na růstu Českého rozhlasu a jeho historicky nejvyšším podílu na rádiovém trhu.

„Stanice ČRo Plus se dostala pod vedením Petra Šabaty na samotný vrchol a v počtu posluchačů zdolala několikrát maxima, která jsme považovali za těžko překonatelná. Chtěl bych Petru Šabatovi poděkovat za jeho práci pro Český rozhlas a zároveň mu popřát hodně úspěchů v jeho novém působišti,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Petr Šabata nastoupil do Českého rozhlasu v roce 2017 na pozici vedoucího programu stanice ČRo Radiožurnál. Šéfredaktorem ČRo Plus se stal 1. března 2018. V komentářích pro zpravodajský web Českého rozhlasu iROZHLAS.cz se věnoval především Slovensku, ekonomice a školství.

V minulosti působil jako šéfredaktor deníků MF DNES, Hospodářské noviny a projektu Naše adresa. Byl také šéfredaktorem deníku Pravda v Bratislavě a zástupcem šéfredaktorky slovenského SME. Pro tato média psal politické a ekonomické zpravodajství, komentáře, analýzy, rozhovory i sloupky.

„Moje mise v Českém rozhlasu Plus se naplnila. Stanice i celé zpravodajství Českého rozhlasu jsou ve výborné kondici, ČRo Plus má poslechovost, jakou si nikdo při vzniku stanice netroufl odhadovat. Děkuji týmu zpravodajství a kolegům v Českém rozhlasu Plus za skvělou spolupráci v opravdu těžkých časech. Jsem přesvědčen, že jsme zvládli covid, válku i další události zprostředkovat posluchačům v nejvyšším standardu veřejné služby. Na to jsem hrdý,“ řekl šéfredaktor stanice ČRo Plus Petr Šabata.

Šabata byl ve své novinářské činnosti znám svými vyhraněnými názory. Například v lednu 2019, to už byl v rozhlase šéfredaktorem, vyvolal rozruch jeho komentář, že bychom měli opustit Visegrád a přimknout se k Německu jako lídrovi evropské integrace.

K ohlášení konce Petra Šabaty v Českém rozhlase Plus se proto vyjádřil také analytik Štěpán Kotrba, jenž byl v minulosti členem Rady Českého rozhlasu. Nyní je podle něj čas na radost.

„Popřejme Petru Šabatovi hodně úspěchů v novém působišti, zejména mu popřejme nové vedení, které by tolerovalo celkový aktivismus a nevyváženost materiálů, které schválí do vydání. Přestože dosáhl ČRo Plus sledovanosti, nedosáhl serióznosti. Komentátoři vyjadřují nyní protiruské předsudky a neopírají své komentáře o ověřitelná fakta se stejnou vehemencí, s jakou doteď ignorovala redakce názory opačné. Ti, kteří spolu souhlasí, si na jedné stanici vyrobili tlampač. A nyní je tomu konec. Bohu budiž sláva,“ podotkl Kotrba ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…