Český voják po útoku v Mali: Zachránění nám děkovali, plakali

05.08.2017 15:13

Čeští vojáci se při červnovém teroristickém útoku v Mali podíleli na boji s teroristy a na velení odražení útoku, další evakuovali hotelové hosty. Do boje s útočníky se dostali asi půl hodiny po nahlášení útoku. Za jejich přístup jim poděkovali jak zachránění, tak i belgický brigádní generál Peter Devogelaere, který od prosince 2016 velel misi Evropské unie v Mali. Armáda to uvedla na svém webu. Zprávu převzala ČTK.

Český voják po útoku v Mali: Zachránění nám děkovali, plakali
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický navštívil v Litvě české vojáky

Útok na hotelový komplex asi 30 kilometrů od hlavního města Bamako se stal v polovině června. Podle tehdejších informací zemřelo pět lidí, malijské jednotky zabily další čtyři radikály a zachránit se podařilo asi 36 zákazníků či pracovníků hotelu. K útoku se přihlásili džihádisté s vazbami na Al-Káidu.

Do boje byli vysláni i čeští vojáci, kteří střeží velitelství výcvikové mise Evropské unie. „Po volání o pomoc byla neprodleně, krátce po šestnácté hodině místního času, aktivována skupina rychlé reakce, dva týmy,“ uvedl Devogelaere. V hotelu bylo v tu chvíli podle něj několik desítek lidí včetně vojáků a zaměstnanců mise EU. „Teroristé stříleli kolem sebe, jejich cílem bylo zasáhnout co nejvíce osob,“ poznamenal.

V nestabilním Mali operuje řada islamistických teroristických skupin

Čeští vojáci se společně s příslušníky malijských ozbrojených sil včetně místní speciální policejní jednotky dostali do boje asi 30 minut od nahlášení útoku. „Profesionalita, se kterou se vaši vojáci vrhli do boje s teroristy s cílem zachránit všechny zúčastněné, je dech beroucí. Čeští vojáci dlouhodobě dokazují, že patří k těm nejlepším, které zde na misi máme, což potvrdila i řada mých předchůdců,“ uvedl belgický generál. Dodal, že zachráněno bylo přes 30 lidí a bez včasného zásahu by bilance obětí byla „mnohem, mnohem tragičtější“.

Čeští vojáci se podle armádního webu zapojili do vedení odražení útoku a do následného „vyčištění“ komplexu. „Vedl jsem malijskou jednotku, postup byl velice rychlý. K ochraně byl použit balistický štít. To byla jediná naše ochrana, vyjma vlastních ochranných balistických prostředků,“ uvedl jeden z vojáků 71. mechanizovaného praporu z Hranic, kteří v Mali tvoří jádro české jednotky. Jeden z místních vojáků vedle něj byl zasažen a zemřel. „Proti nám šla postava, pomalu a klidně. Z dálky to působilo, že jde o nějakého hotelového hosta. Až při přiblížení bylo vidět ‚ákáčko‘ (útočná puška AK-47) v ruce,“ popsal útok.

Další čeští vojáci mezitím evakuovali hotelové hosty a zaměstnance. „Ty zraněné odnášeli do sanitních vozů. Děkovali nám. Většina plakala, někdo štěstím, že byl zachráněn, někdo ze strachu a hrůzy. Mnoho z nich nám následující dny přijelo na základnu poděkovat. Bylo to dojemné,“ dodal.

V nestabilním Mali operuje řada islamistických teroristických skupin, včetně Ansar Dine, Murábitún a Al-Káidy v islámském Maghribu. V této bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10.000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v malijské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…