Čeští Anonymous odvrací hrozbu: Útok proti webu vlády nechystáme

12.02.2013 22:01

UVNITŘ VIDEO Když se objevilo před několika dny na serveru Youtube video hackerské skupiny Anonymous, které informovalo o tom, že 15. února budou napadeny stránky Úřadu vlády ČR, ParlamentníListy.cz o tom informovaly. Nyní (konkrétně 8. února) se objevilo další video, v nichž Anonymous útok na webové stránky české vlády dementují.

Čeští Anonymous odvrací hrozbu: Útok proti webu vlády nechystáme
Foto: rep
Popisek: Hackerská skupina Anonymous

Nebylo by to přitom rozhodně poprvé. Už koncem loňského ledna také napadli Anonymous oficiální webové stránky vlády ČR. Proto avízo toho, že se to bude opakovat, nemůže být pokládané za něco zcela vyloučeného. Útok se měl uskutečnit 15. února na protest proti současným poměrům v zemi..

Video informovalo i o tom, jakým způsobem útok proběhne a jak ho mohou podpořit lidé doma u svých počítačů. Zablokování stránek vlada.cz mělo tedy již virtuálně nejen své datum, ale i přesnou hodinu. Již při zveřejnění této informace na webu ParlamentníListy.cz se však nabízela otázka, zda její prozrazení celou akci nezhatí.

Jak se ukázalo, byla na místě. V závěru minulého týdne se totiž objevilo na serveru Youtube nové video– opět pod hlavičkou Anonymous. A v něm se Anonymous od chystaného útoku na web vlády distancovali.

„Přestože od zveřejnění našeho posledního vyjádření již uplynula poměrně dlouhá doba, dovolujeme si Vám oznámit, že kolektiv anonymous cz. sk stále existuje. Všem příznivcům můžeme s potěšením vzkázat, že se nemáme v plánu vzdát našich původních cílů. Občas se stane, že nejsme úplně konzistentní ve svých momentálních názorech a postojích, stále se v nás odehrává boj mezi ctností a škodolibostí. Není zrovna jednoduché se tomu vyhnout, každý z nás je jedinečnou osobností a někdy není možné dosáhnout kompromisu. Naší prioritou ale nadále zůstává hájení svobody slova a internetu,“ uvádějí na začátku svého prohlášení.

Dodávají pak, že spolu s obnovou kanálu došlo k menším personálním změnám, a tak ani do budoucna nebude možné vyloučit různá nedorozumění a zmatky. „Rádi bychom uvedli na pravou míru oznámení DDOS útoku na webové stránky vlády České republiky. Je to ukázkový příklad nedorozumění, plynoucí z naší decentralizace. Každý se může vydávat za jednoho z nás, a média ani příznivci nemají prakticky možnost, jak si to ověřit. To, co nás chrání před prozrazením, nás zároveň zrazuje, proto na Vás apelujeme: nevěřte všemu, co je hlásáno pod záštitou našeho jména,“ zní z úst lidí ukrývajících se pod maskou někde u klávesnice počítačů.

Kdo jsou Anonymous?

Jak název sám napovídá, Anonymous je anonymní a na sobě nezávislé nehierarchické hnutí, které se do povědomí internetových komunit začalo dostávat v roce 2003. V letech 2010 a 2011 začaly informace o Anonymous pronikat i do masmédií, což bylo zapříčiněno velkým zájmem, který vzbudila jejich činnost spojená s hájením WikiLeaks či proti firmě Sony.

Vzhledem k faktu, že Anonymous je sdružení bez struktury a vedení, objevují se různé výklady o jejich záměru. Zaznívají však i názory, že tato skupina možná začíná ovládat svět. Podařilo se jí dokonce napadnout i zdánlivě neproniknutelné weby FBI a britského Scotland Yardu. Následně zveřejnili záznam rozhovoru vyšetřovatelů těchto institucí, na němž agenti diskutují o taktice boje proti hackerům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…