Čeští Romové jsou v ohrožení, píše novinářka. Dřív se báli i do kina, říká napadený

15.06.2020 12:24

Proti policejnímu násilí a rasismu, kterému musí v USA čelit řada Afroameričanů, se protestovalo i v Praze. Levicové publicistky Apolena Rychlíková a Saša Uhlová ze serveru A2larm upozorňují, že Česko má vlastní problém. Dochází tu k bezpráví na Romech.

Čeští Romové jsou v ohrožení, píše novinářka. Dřív se báli i do kina, říká napadený
Foto: repro youtube, tan
Popisek: "Cikáni na severu Čech": Reportáž ze Střepin, 4.9.2011

 

Smrt černocha George Floyda, kterého udusil bělošský policista během zatýkání, vyvolala nejen v USA vlnu protestů. Demonstrovalo se i v Praze. Apolena Rychlíková však upozorňuje, že v Česku bychom si napřed měli zamést před vlastním prahem.

„Druhý text na Alarmu o tom, co dnes zažívají Romové a Romky u nás. A tenhle je těžce konkrétní. Jozef Miker – drž se, těším se, až si dáme pivo na křtu a obejmem se jako vždycky,“ poznamenala Rychlíková.

Rasismus v České republice

Kolegyně Rychlíkové Saša Uhlová zmínila zkušenosti svého kamaráda a lidskoprávního aktivisty Jožky Mikera, který se musí vyrovnávat s řadou problémů. Nikoli v Americe, ale tady v České republice. Byl i napaden.

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí

„Jožka byl u voleb a vzal si na sebe triko s pirátským logem. Když pak jel do nemocnice, aby dostal injekci proti bolesti, na zastávce autobusu potkal skupinku mužů, kteří to komentovali: ‚Ty vole, Cikán, a v tričku Pirátů.‘ Po výměně názorů, kdy muži mluvili o tom, že Piráti jsou židobolševici, mu jeden z nich zkroutil ruce za zády a druhý ho pěstmi několikrát udeřil do obličeje. Pak mu roztrhali tričko. Následky nakonec snad bude mít jen v podobě jednoho zničeného zubu,“ napsala Uhlová.

Prý to nechtěl ani hlásit na policii.

Případ Jožky Mikera podle Uhlové ukazuje, že česká společnost má problém. Má problém vyrovnat se s jinakostí.

Těžko se chápe někomu, kdo takovou zkušenost nemá, jaké to vlastně je, když jdete po ulici a musíte se bát, aby si někdo náhodou nevzpomněl, že se mu nelíbí vaše barva pleti. Není to totéž jako chodit s čírem nebo jiným znakem nějaké subkultury. Nemůžete to ostříhat, vyměnit, schovat. A hlavně jste si to nevybrali. Nemůžete s tím udělat nic. Možná jedině odstěhovat se do země, kde se na vás nebudou divně dívat proto, jak vypadáte,“ pokračovala Uhlová.

Podle Uhlové je už situace lepší, než to bývalo v 90. letech minulého století, ale problém i tak přetrvává a nelze před ním zavírat oči. I Uhlová však přiznává, že nemá recept na to, jak situaci vyřešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…