Čeští Ukrajinci dohodě nevěří. Vládu by dali někomu „z lidu“

21.02.2014 17:00

V souvislosti s bouřlivými protesty na Ukrajině opět demonstrovali Ukrajinci i v Praze. Asi 25 z nich se odpoledne sešlo na Hradčanském náměstí u sochy T. G. Masaryka. Na tichém shromáždění požadovali odstoupení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Další protestní akce se budou konat o víkendu. Ukrajinci také uspořádali peněžní sbírku, za dva dny se na účtu sešlo asi 350 000 korun.

Čeští Ukrajinci dohodě nevěří. Vládu by dali někomu „z lidu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se konal protest proti situaci na Ukrajině. Janukovyčovi příznivci chyběli

Protestující si před Pražský hrad přinesli vlajky Ukrajiny, České republiky a Evropské unie, ale také vlajku ukrajinských nacionalistů. Většina z přítomných také držela fotografie obětí kyjevských protestů. Z náměstí se demonstranti vydali před rakouskou a švýcarskou ambasádu, aby jejich zástupcům předali petici. V ní vyzývají evropské představitele, aby současným vrcholným představitelům zablokovali účty a znemožnili jim přicestovat.

Lídři opozice mají svůj byznys

Navzdory posledním zprávám z Kyjeva, ve kterých představitelé Ukrajiny i opozice oznámili dohodu, protestující zůstali skeptičtí. „Nevěříme Janukovyčovi ani opozici. Lídři opozice mají také svůj byznys," řekla ČTK Anna Rosushanová. Vládu by podle ní měl převzít „někdo z lidu".

Povstání má podle Štětiny výrazně protisovětský a protikomunistický charakter. Ukrajinci neprotestují proti tomu, že nebyla podepsána asociační dohoda, nechtějí především, aby se jejich stát dostal opět pod ruský vliv. „Dnes se situace uklidnila, protože se politická energie přenáší z ulice do parlamentu, který se snaží prosadit usnesení o předčasných volbách prezidenta," řekl. Konec protestů to však podle něj znamenat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…