Čeští „cenzoři“ se sprostě pohádali. Vyhrožují jeden druhému

01.08.2023 8:17 | Monitoring

Lovci dezinformací se pohádali. Aplikace BezDezinfa uživatelům Twitteru umožňuje skrýt účty, které dle autorů šíří dezinformace. Jenže její autoři si vjeli do vlasů kvůli směřování projektu a došlo na zabírání účtů na sociálních sítích a praní špinavého prádla. „Se naseru, seberu vám doménu a účet na Twitteru a bude po prdeli,“ uvedl jeden z nich. A také tak udělal.

Čeští „cenzoři“ se sprostě pohádali. Vyhrožují jeden druhému
Foto: Repro Twitter
Popisek: Logo aplikace Bezdezinfa

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí
Již nějakou dobu funguje pro sociální síť Twitter (nyní síť X) aplikace BezDezinfa. Je určena pro ty, kdo nechtějí takzvané dezinformace blokovat manuálně, a zablokuje tyto profily za ně. „Aplikace vznikla z popudu skupiny Databáze proruských dezinformátorů. Jedná se o uživatele Twitteru, kterým není lhostejné, že se na něm volně šíří ruská propaganda,“ uvádí se na jejích stránkách. Na jejich databázi prý pracuje několik desítek dobrovolníků. Autoři i uživatelé si od aplikace slibují snížení dosahu údajných dezinformací.

„Pokud nebudou mít dosah, tak ať si pro těch pár ostatních dezinformátorů a trollů píšou, co chtějí. Hlavně – proč neustále reagovat na témata, která nastolují dezinformátoři? Věnujme se tématům, která jsou skutečně relevantní pro naši společnost, diskutujme. Někteří se snaží naši zemi a celou Evropu vykreslit jako země v hluboké krizi, v křeči, bez vize a radosti. My naopak víme, že žijeme v zemi plné neuvěřitelně šikovných, statečných a inspirujících lidí. Naše hodnoty můžeme bránit nejen tím, že budeme neustále vyvracet lži, ale i tak, že budeme psát a mluvit o lidech a věcech, které nás inspirují a posouvají dopředu,“ vysvětlují autoři.

Ovšem v týmu evidentně došlo k rozkolu, autoři aplikace se pohádali a tak se celý projekt zřejmě štěpí na dva, jak je vidno z příspěvků na sociálních sítích. A jedna strana přišla o účet. „Tým BezDezinfa, jak ho znáte dnes, se dlouhou dobu formoval. Jsou v něm dnes lidé, kteří stáli u jeho zrodu, ale také členové, kteří se přidali později. Jako v každém týmu se to neobešlo bez nedorozumění. Zásadní neshody ale panovaly v tom, zda má BezDezinfa fungovat jako komunitní projekt stojící na více lidech – týmu, který rozhoduje demokratickým způsobem, nebo zda bude v BezDezinfu jeden ‚vládce‘, který projekt a ostatní lidi v něm fakticky vlastní,“ popisuje tato strana, jak začaly neshody.

Dodává, že většina členů je „naštěstí“ zodpovědná. „Nejenže není příjemné dělat dobrovolnicky pod něčí taktovkou, ale i vzhledem k zodpovědnosti, kterou BD má – app, které důvěřují tisíce lidí – by bylo nebezpečné, aby to byl projekt jednoho muže,“ pokračuje.

„Všichni, až na Josefa, měli jasno v tom, že cokoliv vloží do projektu, patří projektu. Takže app není programátora, vizuál není grafika, dezobáze není kontrolorů ap. Dalo vzniknout pravidlům, která si všichni včetně bývalých členů odhlasovali, a která mimo jiné říkají:

3. Všechno vytvořené týmem BezDezinfa.cz a vložené do projektu BezDezinfa.cz, patří celému projektu, který zastupují členové s rolí Admin.

4. Od členů týmu, obzvláště těch, kteří jsou známými tvářemi, je očekávána sebereflexe i při jejich komunikaci ve veřejném prostoru – jsou spojováni s projektem, je potřeba jednat tak, aby chování jednotlivců projekt nijak nepoškozovalo.“

Zmíněný Josef je Josef Mecel, který se označuje za zakladatele projektu. „U Josefa, který měl tendence se stavět do role ‚pána‘ projektu, to vedlo k menší aktivitě, která postupně klesla včetně komunikace na 0. Z našeho pozorování mu šlo pouze o zviditelnění sebe samého. Projevovalo se to např. podílením se spíš a jen na věcech, ve kterých byl vidět. Nejen kvůli tomu, že se plánujeme stát spolkem, potřebujeme mít tým aktivní. Josefa jsme mohli z týmu vyloučit již dávno za jeho chování. Učinili jsme tak však až ve chvíli, kdy s námi téměř nekomunikoval a nebyl aktivní. Vám jsme sdělili jako důvod to, co nám Josef sám sdělil,“ osočují svého bývalého kolegu.

Kromě Josefa figuruje v příběhu také jakýsi David. „Do týmu se dostal zajímavým způsobem. Ve chvíli, kdy běželo v interním kanále na Discordu hlasování na nový vzhled webu, jej Josef, kterému se výsledek hlasování nelíbil, přizval. Davida jsme i přesto přijali do týmu. Josef a David si jeli podobnou a samostatnou linku. David po odchodu Josefa nechtěl v projektu setrvat, zdůvodňoval to také pracovním vytížením. Následně se ale stal incident, kdy za nás Josef a David bez našeho vědomí vystupovali a zbytek týmu o tom nevěděl. Na základě toho bylo navrženo hlasování o vyloučení Davida z týmu. Ten ovšem odešel ještě před hlasováním sám. Toto ovšem zvedlo vlnu emocí u Josefa, který se opět zachoval tak, jak se k nám choval již od začátku,“ popisují zbývající členové svou verzi.

Josef Mecel dle konverzací i vyhrožoval. „Z teamu se vyhazují lidi, protože je Matěj s Větvičkou paranoidní,“ psal Mecel. Jedná se o Jiřího Větvičku, dalšího bojovníka s dezinformacemi. „Osočují Davida a mě, že jsme tajně na nějaké akci illumicatů a ani já, ani David nikde nejsme a o ničem jsme nevěděli. David byl vyloučen z týmu a Větvička se u toho chová jako arogantní kokot. David udělal spoustu práce u spaců a vidím jen nevděk,“ stěžoval si Mecel.

A pak přišly zmíněné výhrůžky: „Se naseru, seberu vám doménu a účet na Twitteru a bude po prdeli. Nezapomeňte, že jsem stále obojího majitel. Buď se chovejte jako lidi a ne jako úplní čůráci, nebo se začnu chovat jako zmrd. A jsem fakt nasranej.“

Mecel se brání a prohlašuje, že nic nezcizil. „V rámci našeho týmu bohužel došlo k neshodám ohledně budoucího směřování projektu, který vyústil do momentálního stavu.

Před nepravdivou informací o zcizení účtu BezDezinfa nebylo úmyslem vynášet naše interní neshody a zatěžovat tím Vás, naše podporovatele a sledující! Chtěli bychom Vás všechny ubezpečit, že projekt BezDezinfa má stále stejnou programovou linku, s jakou byl započat.  Tou je odhalovat a potírat dezinformace i pokračovat v osvětě a vzdělávání. Za Vaši důvěru, podporu a za projevenou přízeň děkujeme!“ ujišťuje Mecel.

A zároveň prohlašuje, že se mu dva další uživatelé snažili projekt sebrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pravda je jen jedna, ta co my schválíme. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 01.08.2023 9:17:37

|  10 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …