Čeští úředníci od tohoto týdne přijímají v Oděse žádosti krajanů o repatriaci

05.02.2015 14:53

Česká republika tento týden v ukrajinském městě Oděsa otevřela dočasné konzulární pracoviště pro vyřizování žádostí o repatriaci ukrajinských občanů českého původu. ČTK to dnes řekl vládní zmocněnec pro krajany Karel Kühnl.

Čeští úředníci od tohoto týdne přijímají v Oděse žádosti krajanů o repatriaci
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Pracoviště bylo otevřeno v pondělí a v provozu má zůstat do příštího pátku. Vyčleněno pro něj bylo devět úředníků ministerstev zahraničí a vnitra, včetně cizinecké policie. Ti mají vydávat potvrzení o českém původu žadatelů a vyřizovat žádost o povolení k trvalému pobytu v České republice. Podle Kühnla k dnešku už dorazilo 130 až 140 lidí z celkem 180 pozvaných. Jejich žádosti se nyní vyřizují.

Vznik detašovaného pracoviště byl podle Kühnla řádně nahlášen a ukrajinské úřady s tím souhlasily.

K řešení problémů krajanů na Ukrajině vyzval Sobotkův kabinet Miloš Zeman

Čeští krajané se do černomořského přístavního města na jihu Ukrajiny sjíždějí převážně z východu a jihu Ukrajiny. Česká vláda chce do České republiky dostat i krajany z Doněcké oblasti, kde svádí boje ukrajinská armáda s ruskými separatisty. K řešení situace krajanů, především takzvaných volyňských Čechů, loni vládu vyzval prezident Miloš Zeman.

Než krajané povolení dostanou, musí především doložit svůj český původ. "Žádají o potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě, což dokládají matričními doklady svými a svých předků," řekl Českému rozhlasu Pavel Šimek z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Krajané se do ČR mohou přesunout i se svými rodinnými příslušníky

Ukrajinští Češi mají možnost se přesunout i s rodinnými příslušníky. V prvních měsících jim bude ve staré vlasti pomáhat Arcidiecézní charita, jejichž zástupci na oděském pracovišti podle Kühnla rovněž působí.

Česká republika má na Ukrajině kromě velvyslanectví také generální konzulát ve Lvově a honorární konzuláty v Užhorodě, Charkově a Dněpropetrovsku. Generální konzulát v Doněcku, který je baštou proruských separatistů, byl uzavřen s účinností od letošního Nového roku. Konzulární působnost úřadu přešla na ambasádu v Kyjevě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…