Cesty na Tchaj-wan. Bráníme tím i válce, do které by šly USA, vysvětlil v ČT Hayato Okamura

23.03.2023 21:48

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) by o víkendu měla navštívit Tchaj-wan, tyto kontakty Čína ostře odmítá, již v únoru vyzvala ke zrušení této návštěvy. Poslanec zahraničního výboru Hayato Okamura (KDU-ČSL) v pořadu Interview podpořil, že vysocí ústavní činitelé jezdí na Tchaj-wan, i když to neodpovídá české zahraniční politice jedné Číny. „Je to pro nás přínos, je to důležité, bráníme tím válečnému konfliktu,“ uvedl, že je nutné, aby se demokracie více a více propojovaly.

Cesty na Tchaj-wan. Bráníme tím i válce, do které by šly USA, vysvětlil v ČT Hayato Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hayato Okamura

Poslanec Hayato je podle svých slov rozhodně pro zahraniční cesty na Tchaj-wan: „Určitě se tam má jezdit. Je to významná cesta,“ říká. „Současný svět je ostře rozdělený na země demokratické a na státy s autoritativním režimem diktatury, v tomto táboře jsou samozřejmě nevýraznější Čína a Rusko,“ doplnil.

Upozorňuje, že Čína obrovsky roste nejen hospodářsky, ale také velmi zbrojí: „A v této situaci k sobě musejí hledat cestu demokracie nejenom v jednom regionu, ale v podstatě napříč celým světem,“ dodává k cestě na Tchaj-wan, který má fungující demokratický systém se svobodnými volbami. „Takže podporu si Tchaj-wan rozhodně zaslouží,“ pokračuje poslanec.

Nejvyšší představitelé západních zemí na Tchaj-wan ale v zásadě nejezdí, proč tedy třetí nejvyšší ústavní činitelka naší země ano? „Není to tak dávno, co Tchaj-wan navštívila americká politička Nancy Patricia Pelosiová… Ona byla jako předsedkyně dolní komory amerického parlamentu zhruba v podobném postavení jako paní Markéta Pekarová Adamová. Takže to není nic, co by nebylo možné,“ podotkl Hayato Okamura.

„Takže politika je věc růstu, a to dobré ať jen roste. To, co tady nebylo zvykem, to se dá krok za krokem prosazovat a realizovat, o tom to je, je to pohyb,“ řekl.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí
Na dotaz, jaký má Česká republika z cest na Tchaj-wan přínos, uvedl: „Je důležité, aby se propojoval demokratický svět, a to i co se týče obranných záležitostí. Cesty na Tchaj-wan se má účastnit i pan Michal Koudelka, ředitel BIS, má tam mít jednání ve svém oboru. To je také takové znamení,“ uvedl s tím, že pro naši zemi je to faktický přínos: „Protože kdyby došlo k tomu, že by Čína vojensky napadla Tchaj-wan a ten by podlehl, tak by to byla obrovská ztráta pro demokratický svět. Americká vláda naznačuje, že v takovém případě by se do konfliktu přímo zapojila, tomu musíme stůj co stůj zabránit,“ myslí si Hayato Okamura.

„Tím, že nějakým způsobem podpíráme tchajwanskou demokracii, tak také bráníme tomu válečnému konfliktu. O tom jsem přesvědčen,“ doplnil, že vláda se svou zahraniční politikou navazuje na politiku, kterou reprezentoval Václav Havel. „Je přece lidské a spravedlivé, že když vidím, že je někdo pronásledován, tak se mu snažím pomoct. Já sám jako poslanec jsem v kontaktu s běloruskými exilovými demokraty i s ruskými exilovými demokraty a z celého srdce podporuji zápas Ukrajinců, aby uhájili svou svobodu a demokracii,“ zdůraznil.

Nato se moderátor Daniel Takáč pousmál a zeptal se: „Není to v dnešním světě příliš naivní?“ „Ne, není to naivní. Protože kdybychom rezignovali na lidská práva, svobodu a demokracii, tak se ocitneme v jakémsi pekle,“ uvedl Hayato Okamura a připomněl naši komunistickou minulost. „Demokracie nevydrží, pokud pro ni nebudeme něco dělat,“ doplnil Okamura, který věří, že je šance, že se ve světě ve prospěch lidských práv něco podaří změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…