Cha cha. Mirek Topolánek se vysmál MF Dnes

21.02.2013 7:02

Deník MF DNES se pokouší rozvinout kauzu údajného financování Strany práv občanů - zemanovců ze strany lobbisty napojeného na ODS Marka Dalíka. Deník se především snaží potvrdit věrohodnost e-mailu, který se o tomto příspěvku zmiňuje, a od kterého se všichni aktéři distancovali. Jako důkazní materiál uvádí jeden starší e-mail a jednu větu nejmenovaného představitele strany.

Cha cha. Mirek Topolánek se vysmál MF Dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Tři dny před druhým kolem prezidentských voleb dostal neúspěšný kandidát a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier kopii e-mailu z konce roku 2010, ve kterém se významný člen SPOZ Zdeněk Zbytek (v té době místopředseda jihočeské organizace strany) rozčiluje nad tím, že „stranu ovládá Šlouf" (vlivný zákulisní hráč Miroslav Šlouf, který v minulosti pracoval pro Miloše Zemana - pozn. red.) a že třicet milionů do stranické pokladny před volbami nasypali podnikatelé spojení s Markem Dalíkem. Tento zákulisní šíbr, pracující pro bývalého předsedu vlády Mirka Topolánka, se tak měl odvděčit za „přeběhnutí“ dvojice poslanců ČSSD, které umožnilo vznik Topolánkovy vlády.

Dienstbier dopis předal policistům a rozmnožil jej pro stranické kolegy. Dostali se k němu i novináři z magazínu Respekt, kteří celou kauzu zveřejnili. Snažili se dokázat, že Zbytek věděl o podivném financování strany a soukromý e-mail, který poslal jednomu ze spolustraníků, byl vydáván za doznání.

Zbytek však odmítl, že by zmíněný e-mail napsal a poslal. „Je to podvrh, plagiát. Já jsem nikdy nic takového nenapsal. Je to špína,“ řekl Zbytek MF DNES. Stejně tak bývalý ministr Zemanovy vlády Miroslav Grégr, který je v textu uváděn jako zdroj informace, popřel, že by takovou informaci kdy měl k dispozici.

Jakékoliv podivnosti odmítl i předseda SPOZ Vratislav Mynář, který připomněl, že financování strany prošlo řádným auditem. Novináři se zeptali i bývalého premiéra Topolánka, který byl spojen s Markem Dalíkem, dočkali se však pouze stručné, lapidární odpovědi: „Cha, cha“.

Deník se však přesto snaží kauzu dále rozvíjet informacemi, že Zdeněk Zbytek v roce 2010 kritizoval financování strany před sněmovními volbami, a proto tento e-mail odpovídá jeho tehdejším názorům. Cituje například z jiného Zbytkova e- mailu, ve kterém si stěžuje, že Šloufovo intrikářství stranu rozkládá.

Kromě toho novináři prý objevili několik tehdejších členů SPOZ, kteří potvrdili, že Zbytek se nad financováním strany skutečně rozčiloval. „Není to blbost,“ řekl novinářům o údajném Zbytkově e-mailu jeden z členů tehdejšího širšího vedení SPOZ.

Mimo těchto dvou důkazů už MF DNES nepřináší žádné další, tak alespoň opakuje již známou kauzu brněnského důchodce, který měl straně darovat 25 tisíc korun, ovšem popřel, že by tak kdy učinil. Zbytek článku vyplňuje popis vztahu Miroslava Šloufa s Markem Dalíkem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…