Chápu vás, bez přílivu uprchlíků byste skončila! pustila se v ČT do expertky na migraci Černochová

17.05.2015 14:31 | Zprávy

Česká pošta je moloch, měla by zeštíhlit? Ministr vnitra Milan Chovanec je jasně proti. Poslankyně Jana Černochová kontrovala, že máme přes tři tisíce poboček, zatímco Rakousko jich má 500. Přeli se i o roli české policie. Chovanec se za ni bil „až do roztrhání těla“, ale Černochová si neodpustila otázku, kam zmizeli policisté s velkým P, když máme více policistů než v Německu. Padlo také varování před terorismem a zazněla obava z vln uprchlíků.

Chápu vás, bez přílivu uprchlíků byste skončila! pustila se v ČT do expertky na migraci Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), poslankyně Jana Černochová (ODS) a ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. Debatovali nejen o kvótách pro mimoevropské uprchlíky, ale například také o situaci v České poště.

Pošta je moloch, který pomáhá péči o krajinu

Hned v úvodu se Chovanec vymezil proti ministrovi financí Andreji Babišovi, který mu doporučil, aby poštu předal pod křídla ministra financí, pokud ji sám neumí řídit. Nejprve se nad tím pousmál, ale vzápětí konstatoval, že Českou poštu Andreji Babišovi nepředá. „Role ministra je hlavně v tom, aby vybral dobrý management,“ řekl jasně Chovanec s tím, že Česko chce jít jen stejnou cestou, jakou jdou Belgie či Slovensko, jež zkrátka platí za veřejnou službu, kterou Česká pošta poskytuje. „Je tam jedna jediná změna, dotace z kompenzačního fondu, který nefunguje, nahradí dotace ze státního rozpočtu,“ řekl jasně ministr vnitra. Pokud s tím ministr Babiš radí počkat, měl by si uvědomit, že se musí pohybovat v rámci práva EU a dodržovat zákon.

Pár slov k tomu přidala i Černochová. Česká pošta podle jejího názoru má své vnitřní rezervy. A pokud jde o zavírání poboček, podle jejího názoru je možné, aby se některé pobočky uzavřely a otevřely se na výhodnějších místech. „Mě by hlavně zajímalo, jestli si pan ministr udělal analýzu toho, která služba České pošty je tou nenahraditelnou službou státu,“ obrátila se na ministra s dovětkem, že řadu práce České pošty mohou odvést i jiné subjekty.

Nebylo by prý od věci udělat z České pošty akciovou společnost. „Je třeba si na rovinu říct, že síť 3 250 poboček, když nám vyhláška nařizuje jen 2 100, je veliký luxus. Rakousko, ke kterému máme historicky velmi blízko, jich má 500,“ připomenula. Dnes navíc pošta zaměstnává 33 tisíc lidí, což je velký moloch.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…