Charanzová fandila jednotnému evropskému boji s pandemií. Když ale vidí, co předvedla Leyenová s komisaři...

15.03.2021 21:29

Jeden evropský stát za druhým pozastavuje očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to není nutné, uvedl to po konzultaci s českým lékovým úřadem. „Měl by zde být jednotný evropský přístup,“ říká místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (nestr. za ANO), která v pořadu Interview ČT24 kritizovala Evropskou komisi, potažmo její předsedkyni Ursulu von der Leyenovou, za netransparentní proces a chyby při sjednávání smluv na očkovací látky. „Někdo za to musí nést postih,“ dodala europoslankyně, která se nediví, že některé země volí vlastní postup.

Charanzová fandila jednotnému evropskému boji s pandemií. Když ale vidí, co předvedla Leyenová s komisaři...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Už sama skutečnost, že společnost AstraZeneca omezila dodávky vakcín pro Evropskou unii o 73 procent, je podle europoslankyně problém. „Osobně jsem za to kritizovala předsedkyni Evropské komise. Právě Komise o tom vyjednávala. Je to problém,“ ukázala Charanzová směrem k Ursule von der Leyenové s tím, že je podstatná otázka, kdo za to nese zodpovědnost.

To, že jsme postupovali na evropské úrovni společně, hodnotí kladně, ovšem velké minus je netransparentnost celého procesu. „Byl netransparentní. Jako europoslanci stále nevíme všechny detaily smluv. Evropská komise nám musí říct, co se vyjednalo, za jakých podmínek, jaké jsou sankce, postihy,“ dodala, že o vakcíny se zde běží doslova maraton.

Premiér Andrej Babiš i rakouský kancléř Sebastian Kurz si stěžují na rozdělování vakcín v rámci EU. Není podle nich spravedlivé, protože neodpovídá poměru podle počtu obyvatel. „Ano, je to kvůli tomu, že celý ten proces je velmi nečitelný. Dávky byly přidělovány podle počtu obyvatel, ale pak se stane, že Maďarsko jde vlastní cestou a řekne, že dodávku od Moderny přenechá jiným státům,“ zmínila Charanzová.

Vůbec se však nediví tomu, že některé členské státy se vydávají svou vlastní cestou, když se děje, že některé dodávky vakcín mají tak velké výpadky a zpoždění. „Selhání vidím hlavně v tom, že firmy, které měly dodávat vakcíny, je nedodávaly,“ konstatovala.

Nyní je potřeba zrychlit, zapojit všechny výrobní linky v Evropě a registraci vakcín. „To je velký úkol, který je před Komisí,“ dodala s tím, že nyní se začalo vyjednávat s různými firmami a situace se snad brzy zlepší. Výpadky naštěstí srovnají nákupy od jiných firem.

Na přetřes přišlo i omezení dodávek od AstraZeneky. „Je třeba si odpovědět na otázky, kdo za to nese vinu. Firma poukazuje na to, že si právně vykládá smlouvu jinak než Evropská komise, která ji sjednala. Je to právní bitva?“ sdělila a opět poukázala na to, že detaily jednotlivých smluv nejsou nikomu známé. „Pokud by AstraZeneca porušila smluvní podmínky, předpokládám, že Komise bude jednat a firmu zažaluje, v tuto chvíli jsme ale jen v interpretačním prostředí, kdy každý právník říká něco jiného,“ podotkla.

„Situace mě mrzí. Já jsem evropskému přístupu fandila. Byl to dobrý přístup, na druhou stranu se evidentně udělaly chyby při sjednávání smluv, někdo by za to měl nést postih,“ míní Charanzová, která nevylučuje, že se zde vede i politický boj o vakcíny.

Některé země pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca. Ministr Blatný dnes uvedl, že není nutné, aby k takovému kroku přistoupilo i Česko. Charanzová by se v takové situaci přimlouvala za jednotný přístup. „Není dobré, že každý stát dělá něco jiného. Pravidla hry určuje Evropská léková agentura a mělo by se nejdřív počkat na její stanovisko,“ uzavřela téma europoslankyně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…