Charta sudetských Němců po 60 letech Němce už nezajímá

06.08.2010 14:42

Podle diskuse v hlavních německých denících k příležitosti šedesátého výročí charty odsunutých Němců to vypadá, že téma odsunutých Němců z Československa a Polska již není žhavé a současné Němce příliš nezajímá.

Charta sudetských Němců po 60 letech Němce už nezajímá

U příležitosti šedesátého výročí podepsání kontroverzní charty vysídlenců se v německých mediích rozhořela intenzivní diskuze. V centru stojí otázka, nakolik měli vysídlení Němci na pomstu vůbec nárok a zda je takováto formulace v dnešní době přijatelná.

V poválečných letech bylo na základě postupimských dohod z bývalých východních území a Československa odsunuto na 14 milionů obyvatel německé národnosti. V 60. letech tvořili vysídlenci (v němčině stále nazývaní vyhnanci) šestinu všech obyvatel západního Německa.

Jejich postupné začleňování do společnosti provázely zejména zpočátku značné obtíže, což reflektuje i charta vysídlenců podepsaná 5. srpna 1950 ve Stuttgartu. V dokumentu, který mimo jiné zcela pomíjí historické skutečnosti vysídlení předcházející, se vysídlenci oficiálně vzdali nároku na pomstu za utrpěná příkoří.

Tageszeitung navrhuje Chartu zrušit

Jak uvádí berlínský levicově zaměřený deník Tageszeitung, jedná se přitom o stejné město, které Adolf Hitler vyhlásil v roce 1936 městem zahraničních Němců. Tagestzeitung, v současnosti 7. největší německý deník, je známý svými provokativními názory.

Optimálním řešením by dle něj mělo být zrušení charty a vytvoření nového dokumentu, který staví historické souvislosti do patřičných mezí. V této souvislosti deník kritizuje i předsedkyni svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachovou za její snahu o revizi problematiky odsunů.

Steinbachová se zapsala do českého podvědomí již v 90. letech odmítnutím Česko-německé deklarace, stejně jako snahou vyměnit členství České republiky a Polska v EU za přiznání nároků vysídlených Němců na kompenzace.

Mladí by měli upřít snahy do budoucna

Mnichovský deník Süddeutsche Zeitung zhodnotil šedesáté výročí charty umírněným tónem. Konstatuje, že nastupující generace vnoučat vysídlenců není připravena na dějiny zapomenout, jejich energii lze ovšem poprvé od konce druhé světové války využít k budování pozitivního přístupu k minulosti.

Navíc i rozšíření Evropské unie podporuje nadstátně pojímanou identitu Evropanů. Šedesát let po podepsání charty vysídlenců uzrál čas na společné hodnocení historie, uzavírá nejprodávanější německý seriózní deník.

Milník, který pomohl usmíření

Oproti tomu konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že existence charty významně přispěla k poklidnému poválečnému rozvoji Spolkové republiky. Charta je produktem své doby a v průběhu let se stala milníkem, který napomohl usmíření a integraci uvnitř německé společnosti. Oficiálnější podtón výročí podtrhl i vicekancléř a spolkový ministr zahraničí Guido Westerwelle svojí účastí na slavnostním ceremoniálu ve Stuttgartu. Westerwelle byl ovšem při vstupu na pódium přivítán ojedinělým bučením a pískáním. Vysídlenci mu stále nemohou zapomenout jeho kritický postoj k plánovanému centrum vyhánění v Berlíně a k osobě Eriky Steinbachové.

Charta vysídlenců není šedesát let po svém vzniku ani tak dokumentem, který by zatěžoval vztahy Spolkové republiky s jejími východními sousedy, jako spíše otázkou vnitřního německého vyrovnávání se s historií. Současná diskuze přitom slouží zejména procesu hledání identity v komplikované multikulturní německé společnosti.

Více:

Foto: sudetendeutsche-stiftung.de

reklama

autor: Jakub Tomíšek

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …