Chartista Kroupa byl oceněn v Plzni. Za hájení demokracie a svobody

03.06.2018 8:21

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa obdržel v Plzni za trvalou obhajobu a prosazování demokratických hodnot a lidských práv a svobod Cenu 1. června. Ta se uděluje každoročně a je připomínkou událostí tohoto dne roku 1953 v Plzni, kdy občané krajského města masivně protestovali proti měnové reformě. Tehdy se jednalo o nejmasovější odpor v tehdejším Československu – zapojilo se do nich až 20 000 lidí a zatčeno či jinak perzekuováno bylo po jejich potlačení téměř 600 osob.

Chartista Kroupa byl oceněn v Plzni. Za hájení demokracie a svobody
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Významný politik a profesor si převzal ocenění na plzeňské radnici z rukou primátora města Martina Zrzaveckého (ČSSD). Návrh na udělení ceny předložili poslanec a městský radní Martin Baxa (ODS) a radní za KDU-ČSL Petr Náhlík. Mezi laureáty ceny jsou například Václav Havel, Pavel Tigrid nebo politolog Jacques Rupnik či novinářka Petra Procházková.

Jak zdůraznil Martin Baxa, Daniel Kroupa je příkladem člověka, který hájil principy demokracie a svobody celý svůj život. „Požehnání svobody, které nyní máme, asi bude stále v ohrožení,“ uvedl varovně signatář Charty 77, tehdejší předseda ODA, poslanec a senátor, vysokoškolský učitel, filozof a autor řady odborných publikací Daniel Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…