Chceme euro, hlásí Bulhaři. Ekonomka Šichtařová má pro ně nepříjemný popis reality

11.01.2018 16:15

Bulhaři hlásí světu, že jsou připraveni přijmout euro. Ekonomka Markéta Šichtařová se chytá za hlavu.

Chceme euro, hlásí Bulhaři. Ekonomka Šichtařová má pro ně nepříjemný popis reality
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Bulharsko, které v tomto pololetí předsedá Evropské unii, je připraveno učinit další rok k hlubší integraci své země do EU. Bulharský ministr financí Vladislav Goranov agentuře Reuters oznámil, že jeho země je připravena v polovině roku vstoupit do ekonomického režimu ERM-2, který je předstupněm přijetí společné evropské měny. Země, která chce přijmout euro, musí po dva roky udržet fixní kurz své měny vůči euro a současně musí plnit další ekonomické parametry, jako např. míru zadlužení.

„Jsme připraveni podat oficiální žádost, i když nejsme přesvědčeni, že konečná odpověď bude ano,“ oznámil ministr. Bulharsko patří k nejchudším zemím EU a zřejmě má před sebou ještě řadu reforem, než se podaří zvýšit životní úroveň Bulharů. Právě na to mohou poukazovat bohatší státy eurozóny, pokud by se rozhodly Bulharsko zatím nepřijmout.

Ekonomka Markéta Šichtařová k tomu na sociální síti Facebook poznamenává, že formálně možná Bulhaři Čechy předběhnou v přijetí eura, ale je prý víc než sporné, zda si tím pomohou.

„Nelze si nevšimnout, že čím méně rozvinutá ekonomika, nižší HDP na hlavu, tím větší touha po euru. Země jako Švýcarsko, Švédsko, Británie...aj. „kupodivu“ po euru netouží. Bohužel euro, byť ekonomicky nepovedený projekt, se politicky stalo pro mnoho lidí synonymem údajného VIP klubu. Stejným symbolem se euro kdysi stalo pro Řeky i Španěly. A způsobilo, že Řekové úplně a Španělé skoro zbankrotovali,“ poznamenala dáma.

Euro je podle jejího názoru výnosné jen pro velké ekonomiky, jaké mají Německo či Francie. Malé ekonomiky, jako je ta česká, budou prý s eurem trpět.

Markéta Šichtařová doslova napsala:

Haha, tak Bulhaři prý "předběhnou" Čechy. Mnoo, záleží na úhlu pohledu. Jasně, že je v technických přípravách pro přijetí eura předběhnou. Otázkou je, zda si tím pomohou. Nelze si nevšimnou, že čím méně rozvinutá ekonomika, nižší HDP na hlavu, tím větší touha po euru. Země jako Švýcarsko, Švédsko, Británie...aj. "kupodivu" po euru netouží. Bohužel euro, byť ekoomicky nepovedený projekt, se politicky stalo pro mnoho lidí synonymem údajného VIP klubu. Stejným symbolem se euro kdysi stalo i pro Řeky a Španěly. A způsobilo, že Řekové úplně a Španelé skoro zbankrotovali. Euro je výhodné pro velké a velmi silné ekonomiky jako je Německo a Francie. A velmi nevýhodné pro malé ekonomiky, jako je Česko či Slovinsko (mluvím o Slovinsku s "i" a Lublaní).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…