Chcete být prezidentem? Nejen na to v rádiu odpovídal Jiří Pospíšil

17.02.2015 18:51

V úterní Kauze dne na Rádiu Impuls vystoupil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Podal svůj pohled na fungování rezortu spravedlnosti a na příštího možného šéfa tohoto ministerstva Roberta Pelikána. Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani Rusko a prezident Zeman. Nakonec hovořil o své možné prezidentské kandidatuře.

Chcete být prezidentem? Nejen na to v rádiu odpovídal Jiří Pospíšil
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

V úvodu hovořil o pádu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. "Odchod byl nutností a šlo jen o to, kdy nastane. Média to možná až tak nesledovala, ale já jako bývalý ministr tento rezort sleduji pečlivě... A kdybych měl říci, co se paní ministryni za ten rok povedlo, tak bych to hledal jen velmi těžko," podotkl hned na úvod s tím, že rezort za rok opustili tři náměstci a Válková vedla bitvu s bývalým generálním ředitelem Vězeňské služby a tak podobně.

Pokud jde o mediálně sledovaný spor odchodu někdejší náměstkyně Hany Marvanové z ministerstva, tak je podle jeho názoru pravda spíše na straně Marvanové, protože ji zná už delší čas, ale bližší informace k tomu nemá.

"Podivné nápady" pana Pelikána

"Ale tady nechápu, proč na místo paní Válkové nastupuje pan Pelikán, který to ministerstvo vedl spolu s ministryní poslední půlrok a nese spoluzodpovědnost za ty chyby. Nevím, jestli on bude lepším ministrem než paní Válková, spíše myslím, že ne," vyjádřil názor Pospíšil. "Ale ta forma, jak byla ministryně odvolána, je špatně," podotkl k tématu Pospíšil.

Příliš nechápe, proč hnutí ANO nesáhlo k nějaké nezávislé uznávané osobnosti jako byl kdysi Otakar Motejl. Pelikán rezortu spíše nepomůže, protože se snaží razantně zasahovat do nového zákoníku, chce prý podřídit státní zástupce více politikům a stejně špatný nápad je také zavést praxi pro mladé absolventy práv, kteří by podle představ možného ministra měli dva roky povinně pracovat na soudu v administrativní sféře.

Dnes se v zásadě většina médií shodne, že prezident svými výroky poškozuje Českou republiku v zahraničí. "Předvedl to už výroky v Číně nebo jeho zlehčování krize na Ukrajině," uvedl příklady Pospíšil s důrazem na to, že EU dnes podporuje ukrajinskou vládu v Kyjevě a Rusko vnímá jako agresora, pan prezident se často vyjadřuje jinak.

Co prezidentská kandidatura?

Chtěl byste být prezidentem? I na toto se moderátorka Pospíšila ptala. "Paní moderátorko, mně ještě není čtyřicet," zdůrazňoval Pospíšil, který čtyřicáté narozeniny oslaví letos v listopadu. Systematicky o tom prý rozhodně neuvažuje, ačkoli ho k tomu prý vybízela mecenáška umění Meda Mládková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…