Chcete založit rodinu? V Česku je to čím dál větší problém

07.05.2014 14:10

Podmínky pro zakládání rodin v Česku se v posledních letech zhoršují. Zvýšila se nezaměstnanost mladých, mají nižší příjmy než dřív a obtížné je sladění práce a soukromí. Vyplývá to ze zjištění, která dnes na tiskové konferenci představil Český statistický úřad. ČSÚ vycházel z dat o pracovních silách, životních podmínkách lidí do 40 let a průměrném výdělku.

Chcete založit rodinu? V Česku je to čím dál větší problém
Foto: Daniela Černá
Popisek: V Horní Suché má komunita školku přímo v jednom z panelových domů

Lidé v Česku odkládají založení rodiny do pozdějšího věku. Později také odcházejí od rodičů a osamostatňují se. Mnohem víc lidí než dřív totiž studuje vysokou školu. Zatímco v polovině 90. let muži opouštěli rodičovské hnízdo kolem 24 let a ženy kolem 22 let, po roce 2010 jim bylo v průměru o dva roky víc. Do partnerství muži před dvěma desetiletími vstupovali kolem 26 let a ženy před 24. narozeninami, teď muži po třicítce a ženy starší 26 let.

Uplatnění žen s malými dětmi brání nedostatek částečných úvazků i nedostatek jeslí a školek

Podle Ondřeje Nývlta z oddělení pracovních sil ČSÚ se 90. léta vyznačují vysokou zaměstnaností mladých lidí. Většinou nešli dál studovat, nastoupili do práce a začali vydělávat. Měli tak na založení rodiny peníze. Nyní lidé studují déle, do zaměstnání jdou později a později také mají příjem. Ve srovnání se situací minulých let jsou navíc jejich mzdy mnohem nižší. Podle Nývlta je to patrné hlavně u vysokoškoláků, kteří na počátku své kariéry berou zhruba 70 procent průměru lidí s vysokoškolským vzděláním. „Nebyl by to problém, kdyby docházelo k celkovému nárůstu reálných mezd," podotkl Nývlt.

Podle něj se zvýšilo také riziko nezaměstnanosti mladých. Hůř jsou na tom ženy. Situaci komplikuje i tradiční rozdělení a vnímání rolí - muž vydělává a matka je doma s dítětem. „Vyšší podíl vysokoškolského vzdělání mají ženy. Pokud se díváme na populaci, vzdělanější fakticky jsou ženy. Charakteristické uspořádání rolí se může měnit. Ženy budou mít vyšší platy a budou se chtít víc realizovat," uvedl Nývlt.

Uplatnění žen s malými dětmi brání nedostatek částečných úvazků i nedostatek jeslí a školek. Podle Nývlta mívají kvůli potomkům pak léta pauzu na pracovním trhu, vracejí se na něj až před čtyřicítkou. „Míra nezaměstnanosti žen s malými dětmi je až trojnásobná ve srovnání s ženami, které děti nemají. I to může při rozhodování o založení rodiny hrát roli," uvedl.

Podle něj by příznivý dopad na zakládání rodin mohla mít třeba sdílená rodičovská dovolená či právě rozšíření částečných úvazků pro rodiče a víc jeslí a školek. Ministerstvo práce sestavuje skupinu odborníků, která má navrhnout opatření na podporu rodin. Vzniknout by měla ucelená rodinná politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…