Chci Sobotku za premiéra ještě sedm let, říká ministr vnitra Chovanec

19.04.2014 7:20

Ministr vnitra Milan Chovanec a místopředseda ČSSD popisuje, jaká je dnes pozice Michala Haška, v ČSSD, prozrazuje, jak se Babiš chová při jednáních na vládě a jak pak kope do koaličního partnera při vystupování před médii. Stranou jeho pozornosti nezůstávají ani prezident Miloš Zeman, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a premiér Bohuslav Sobotka. V této pozici by měl podle Chovanec zůstat ještě dalších sedm let.

Chci Sobotku za premiéra ještě sedm let, říká ministr vnitra Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Když koalice něco rozhoduje, musí svá rozhodnutí vážit na lékařských vahách, jinak by se prý neudržela, popisuje situaci ve vládě ministr vnitra Milan Chovanec pro sobotní MF Dnes. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však vystupuje jako zkušený politik, který si nenechává líbit výpady ze strany ANO. Podle Chovance se v tom Sobotka dokonce stále zlepšuje. Ministr vnitra má dokonce za to, že by měl Bohuslav Sobotka dokončit jak toto volební období, tak vést Českou republiku i v následujícím čtyřletém období.

Pokud někdo chce rozbít vládu, ať to udělá a pak si nese následky

„Budu podporovat Bohuslava Sobotku na sjezdu strany. Chci, aby byl premiérem tři roky a pak ještě další čtyři v příštím volebním období. Myslím si, že by si měl Slávek říci, kdo mu má krát záda, jestli to mám být já, nebo někdo jiný,“ prohlašuje Chovanec.

Šéf resortu vnitra je přesvědčen, že na předčasné volby nedojde. Předseda hnutí ANO by si podle jeho názoru měl uvědomit, že ten, kdo je vyvolá, na to zpravidla doplatí. A navíc není nijak snadné najít důvod k rozbití koalice, když se premiér se svým kabinetem těší podpoře nemalé části občanů. Na druhé straně, ČSSD netrvá na udržení koalice za každou cenu, a pokud ji chce někdo rozbít, nechť tak učiní podle pravidel dohodnutých v koaliční smlouvě, ne ostřelováním přes média, čehož se prý dopouští hnutí ANO v čele s Babišem.

„Já musím říci dva pohledy na Andreje Babiše. Když se my dva bavíme o věcném tématu, tak se většinou dohodneme. Jednání jsou tvrdá, ale vždy najdeme nějaký kompromis. Pak je vláda, kde se ministr financí chová konsenzuálně, rozumně. Jeho námitky jsou většinou ekonomického charakteru, což je v pořádku. Pak přijde nějaký mediální výstřel, kterému já vůbec nerozumím. Prostě nakopnutí koaličního partnera,“ říká Chovanec.

Nepochybně platí, že Babiš má na politické scéně nějakou moc, čehož si je vědom i zkušený politický hráč prezident Miloš Zeman, takže spolu oba pánové mluví, ale ministr vnitra netuší, na kolik je jejich vztah upřímný. Až čas ukáže, zda Babiš zůstane pevně ukotven na politické scéně, nebo jen prudce zazáří a zmizí.

Situace v ČSSD

Chovanec je přesvědčen, že nelze s plným nasazením vykonávat současně funkci poslance a hejtmana, proto se také vzdal postu hejtmana Plzeňského kraje. Jeho kolegové hejtmani - poslanci by si měli také vybrat, kterou z funkcí hodlají dělat naplno. To podle Chovance plat i o Michalu Haškovi, který je populárním politikem, jenž umí dobře mluvit. „Je politicky nadaný, otázkou je, zda se míra ambicí potkává s věkem, ve kterém je. Stále si myslím, že má právo na politický restart,“ prohlašuje místopředseda ČSSD. A to i při vědomí toho, že může dojít k nějakému dalšímu pnutí ve straně, pokud by nebyly výsledky např. v komunálních volbách právě nejlepší.

Pár slov pronesl i na adresu ministra pro lidská práva a předsedu Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera. I on je mezi lidmi populární, ale je to „sólista“, což je důvod, proč dnes nesedí ve vedení strany. „Partaj ho vyhodnocuje jako člověka, který je kvalitní, je na tom velmi dobře mediálně, je velmi dobře vnímán veřejností. Ve straně potřebujete kopat v týmu, a když to někdo nedělá, straníci mu to neodpustí,“ upozorňuje místopředseda strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…