Cheb připravuje novou průmyslovou zónu, investoři mají zájem

13.07.2014 11:54

Novými průmyslovými zónami chce Karlovarský kraj omezit dopady postupného útlumu těžby hnědého uhlí zejména na zaměstnanost v regionu. Největší nabídka pro investory je na Chebsku a v Ostrově na Karlovarsku, nejhorší situace je na Sokolovsku, kde je nejvyšší nezaměstnanost a těží tam Sokolovská uhelná, největší zaměstnavatel v regionu. ČTK to řekl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Cheb připravuje novou průmyslovou zónu, investoři mají zájem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Kraj nyní po pětileté recesi pociťuje výraznou poptávku investorů. „Všichni lidé z libovolného odvětví říkají, že se to podstatně zlepšilo, že je více zakázek a práce," uvedl. 

Připravené pozemky v Chebu jsou plné. „Ale teď chystají novou zónu, což je velmi dobrý počin," řekl hejtman. Město do ní bude investovat dalších 50 milionů korun. Také v Ostrově nad Ohří už jsou dvě třetiny plochy průmyslové zóny obsazené. 

Na Sokolovsku bude v srpnu připravená šestihektarová zóna v Novém Sedle, která je podle Novotného malá. Jde o projekt hrazený ze státních peněz na zahlazování škod po těžbě. „V tuto chvíli je to na Sokolovsku všechno," řekl hejtman. Sokolovsko pálí kraj nejvíce kvůli nejvyšší nezaměstnanosti kolem deseti procent. Kvůli útlumu těžby snižuje Sokolovská uhelná počty pracovníků už několik let, hlavně přirozenými odchody. Podle serveru iDnes.cz letos využilo 150 lidí první nabídku firmy, na jejímž základě dobrovolně odcházejí s odstupným 12 průměrných měsíčních platů plus 3000 korun za odpracovaný rok. Příští rok má mít podnik přes 3400 zaměstnanců. 

Další rozvojová plocha byla připravená u Starého Sedla, ale majitel pozemků se rozhodl, že ji zatím pro podnikání nevyužije. Sokolovská uhelná připravuje plochu na bývalém dolu Silvestr a Pohraniční stráž. „Ale tam je to ještě na delší dobu, protože se teprve začíná s vyjmutím plochy z pozemkového fondu a se zařazením do územního plánu," uvedl hejtman. 

Zóny: možná náhrada za těžbu uhlí

Podle něj se musí celý kraj připravit na postupný útlum těžby hnědého uhlí. „Noví investoři nabízejí práci lidem, kteří ji už nenachází u Sokolovské uhelné," řekl. Těžba má skončit asi v roce 2035. 

Kraj nemůže podle Novotného města nějak motivovat. „Ta, která mají pozemky, zóny budují, ostatní ne," řekl. Zóna musí být podle hejtmana kompletně připravena a pak investoři přijdou a prostor si koupí. Zejména zahraniční firmy preferují koupi před pronájmem. 

Zóna v Novém Sedle je blízko rychlostní silnice R6. „Vítáme ji, ale je malá. Už dnes se o ní zajímají čtyři investoři," řekl hejtman. Velká zóna o 50 hektarech se připravuje v Aši na Chebsku. „To je záležitost města, které v tom má největší roli, a soukromého investora (developera Accolade)," dodal hejtman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…