Chládek chce zakázat propouštění učitelů na dobu prázdnin

29.06.2014 14:33

Příští letní prázdniny už by se nemělo stávat, že učitelé stráví letní měsíce na úřadu práce nebo na různých brigádách. Ve dnešních Otázkách Václava Moravce to slíbil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), jenž kvůli tomu připravil novelu příslušného zákona, kterou chce dát již letos na podzim sněmovně k projednání.

Chládek chce zakázat propouštění učitelů na dobu prázdnin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

„Není možné, aby učitel o prázdninách vybaloval zboží v Kauflandu,“ uvedl Chládek s tím, že učitelé mají mít možnost si během školního volna odpočinout, případně se věnovat samostudiu. Novela by měla podle ministra školství začít platit již od ledna příštího roku.

Prezident asociace profese školství Jan Korda, sám ředitel základní školy, ale upozornil, že aby ředitelé škol nemuseli učitele na dobu letních prázdnin propouštět, nejprve musí dostat dostatečné množství peněz.

Do základních škol má jít miliarda korun

Chládek chce také oddělit způsob financování základních a středních škol. Ministr poukázal na to, že podle studie PISA se u nás výrazně zvyšují rozdíly mezi kvalitními školami a těmi ostatními. Jeho cílem je, aby základní školství bylo dostupné a kvalitní. Kvůli tomu chce do základního školství nalít miliardu korun.

Korda k tomu poznamenal, že pokud by do školství šlo dvakrát více peněz než nyní, mohly by se zvýšit platy a kvalitní lidé by ze školství neodcházeli.

Poslankyně TOP 09 Anna Putnová podotkla, že by systém financování měl určitým způsobem zvýhodňovat i malotřídky.

Ministr školství chce již od příštího roku postupně zavádět ve školství kariérní řád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…