Chladná březnová noc roku ´73. Landovského s Havlem oslovily dvě neznámé dívky. Chtěly svézt Havlovým mercedesem. Svezly se. Ale jinak, než čekaly...

16.06.2020 4:44

CHARTA 77 Při listování archivními záznamy StB vyvstávají nové skutečnosti. Tou nejmarkantnější zůstává absolutní a až hrůzná pečlivost, s jakou policejní orgány přistupovaly i k tomu nejmenšímu detailu týkajícího se takzvaně zájmové osoby. Mohli bychom říct i nepřítele státu. Všechny tyto poznatky se totiž kupily na jedné hromadě, která zadala vzniku jednotlivým spisům. Posledních několik týdnů se ParlamentníListy.cz soustředí především na herce a bouřliváka Pavla Landovského. Dnešní text je nejen o něm, do víru dění se poprvé dostane i někdejší prezident Václav Havel.

Chladná březnová noc roku ´73. Landovského s Havlem oslovily dvě neznámé dívky. Chtěly svézt Havlovým mercedesem. Svezly se. Ale jinak, než čekaly...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Landovský

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí
Při čtení v pečlivě dochovaných svazcích Archivu bezpečnostních složek nás jako první zaujal ten s registračním číslem 24021. Nese krycí jméno „Boháček“ a příslušníky S-StB Praha byl zaveden v lednu 1975 jako spis prověřované osoby k Pavlu Landovskému. V rámci tohoto spisu narazily ParlamentníListy.cz na Landovského výpověď z dubna roku 1973. Klíčovou roli sehrál jak tento herec, tak Václav Havel. Vedlejší part si vystřihly dvě neznámé slečny. Dodejme, že Landovskému bylo v době, kdy podával výpověď, 37 let. Havlovi taktéž.

Důvodem Landovského výpovědi byla drobná bouračka. Její přepis necháváme v původním znění, tedy včetně gramatických a stylistických chyb.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí

„Dne 24. března 1973 jsem se šel projít s Václavem Havlem asi v 17 hodin. Schůzku jsem měl ujednanou na Hradčanském náměstí, kde jsme se sjeli auty. Tam jsme nechali auta a procházeli jsme se po Praze. Šli jsme ulicí Nerudovou, Kampou k Národnímu divadlu po Nábřeží, po Karlovém mostě zpět. Při setmění jsme došli na Hrad, kde jsme se procházeli. Při rozloučení u vozů, které jsme zaparkovali před Švýcarským velvyslanectvím s námi navázaly rozhovor dvě slečny, které neznám a které také ani neznal Václav Havel," sdělil Landovský policejnímu orgánu.

A bez přerušení pokračoval.

„Po krátké konverzaci obě dívky projevily přání se s námi svézt na Smíchov, kam jsem já osobně měl namířeno, ale pak jsme sedli do vozu Václava Havla „Mercedes 230“ tmavočervené barvy. Všichni čtyři jsme jeli směrem přes Strahov směrem na Smíchov. Vůz Václava Havla jsem řídil já. V poslední zatáčce před rovinkou před kolejmi na Strahově vinou protijedoucího vozidla, které jelo po nesprávné straně jsem strhl vůz do levé strany vozovky a na měkké oranici kolem stromu se pravé přední kolo sesmeklo a o strom jsem poškodil pravý blatník a pravé světlo. Prohlašuji, že při této dopravní nehodě nikdo nebyl zraněn, to znamená jak z osob přítomných ve vozu tak i z eventuálních chodců. Protijedoucí auto, které způsobilo výše uvedenou dopravní nehodu, nezastavilo a pokračovalo v jízdě směrem na Dlabačov," uvedl tehdy Landovský.

Svatba jako řemen z roku 1967, režie Jiří Krejčík (repro Youtube)

Touhle nepříjemností společný večer samozřejmě nekončil.

Po autonehodě se vůz odstavil na betonovou plochu ke Stadionu a kolemjedoucím taxíkem všichni odjeli k hercovu vozu na Hradčanské náměstí. K popisované nehodě došlo kolem desáté večerní.

„Z Hradčanského náměstí jsme odjeli zpět k autu Václava Havla na Strahov, kde si Václav Havel do něho přesedl a poškozené auto jsme odvezli ke mně do garáže. Auto jsme garážovali kolem 23. hodiny a s celou společností jsme odešli do mého bytu. Zde ve společnosti uvedených dívek a Václava Havla jsme se zdrželi do 2 hodin ranních. Při této příležitosti jsme se také dohodli, že celou náhradou škody, to znamená zařízení opravy apod. zlikvidují a že auto bude pravděpodobně již 26. března opraveno. Václav Havel odešel současně s oběma dívkama, sám jsem je doprovázel dolů,“ konstatoval už v tu dobu populární herec, jenž měl tehdy na svém kontě Ostře sledované vlaky, Svatbu jako řemen nebo Vláčilův opus Marketa Lazarová.

A co bylo s Havlovým luxusním mercedesem dál?

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
„26. března jsme společně s V. Havlem byli v servisu MERCEDES vyjednat opravu. 27. odpoledne jsme vůz přivezli do opravy. Prohlašuji, že jsem dne 24. 3. nezpůsobil žádnou jinou dopravní nehodu, ani jsem žádné nebyl přítomen. Automobil Václava Havla jsem řídil pouze od 21.30 hodin až do 23.00 hodin. Rovněž jsem mimo popsanou trasu nikde jinde nejezdil a před jízdou jsem nepožil žádných alkoholických nápojů,“ uzavřel Landovský.

Jakkoli může být popsaná historka marginální, z pohledu StB se jednalo o důležitou součást spisu, která mohla charakterizovat jak Landovského, tak Václava Havla. K postavě exprezidenta se proto dostaneme v příštím textu, kde již dívky, bouraný blatník nebo přátelské povídání u vína půjde stranou. Zaměříme se totiž na důsledky a represe, jež následovaly krátce po vzniku Charty 77.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…