Chorvaté se s Liberlanďany nepářou. Dva návštěvníky Jedličkova podunajského státu obklíčila zásahovka a bylo to prý opravdu drsné

10.06.2015 19:55

Spory nového státu Liberland, který vede Čech Vít Jedlička, s chorvatskou policií nekončí. Naopak. Nedávno Chorvati zadrželi na území Liberlandu dva mladíky, z nichž jeden byl držen třiadvacet hodin bez vody a jídla. Prezident dosud neuznaného Liberlandu to odsuzuje a chystá právní kroky. Dokonce padla slova o chorvatské okupační síle a agresi či o porušování základních lidských práv.

Chorvaté se s Liberlanďany nepářou. Dva návštěvníky Jedličkova podunajského státu obklíčila zásahovka a bylo to prý opravdu drsné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Dvěma lidem se o víkendu podařilo proniknout na území Liberlandu mezi Chorvatskem a Srbskem. Nezůstali tam však dlouho. Následovala obří policejní akce z chorvatské strany, kdy na území mimo Chorvatsko pronikly desítky policejních offroadových vozů, zhruba osmdesát policistů a dokonce i devět policejních člunů. Vše kvůli dvěma neozbrojeným mužům, z nichž jednomu je teprve 17 let.

Oba byli zatčeni a odvezeni na chorvatské území do vězení. První z nich byl propuštěn po třiadvaceti hodinách držení v cele bez světla, bez vody i jídla. Druhý z nich je podle dostupných informací stále zadržován. Šlo o lidi, kterým Vít Jedlička udělil státní občanství Liberlandu a oba patří ke společnosti The Liberland Settlement Association (LSA), která shromažďuje prostředky na budování infrastruktury v Liberlandu.

The Liberland Settlement Association ve své tiskové zprávě o zatčení mladíků informovala jako první a o zásahu chorvatské policie mluví jako o agresi okupační síly, která vyslala své ozbrojené složky mimo území svého státu proti dvěma neozbrojeným mladíkům. Podle společnosti šlo o jasné porušení Ženevských konvencí, které nedávno Liberland přijal. LSA dokonce kvůli tomu zaslala dopisy Mezinárodnímu výboru Červeného kříže, Vysokému komisaři OSN pro lidská práva a Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

„Je nám to líto především vzhledem k tomu, že jsme přijali Ženevské a jiné konvence, které nás chrání proti zneužívání státní moci, a je to otázka dalšího vyjednávání například s chorvatským a srbským červeným křížem, proč se takové věcí dějí,“ sdělil k tomu ParlamentnímListům.cz prezident Liberlandu Vít Jedlička.

Podle jeho slov došlo dříve i k tomu, že mnoha utečencům ze Srbska i Chorvatska do Liberlandu bylo zamezeno kontaktovat své blízké i jejich ambasády. „Těch nedostatků ze strany chorvatské policie přibývá a je to škoda, protože jsem měl za to, že jsem během svých jednání s chorvatskou policií udělal nějaké pokroky, co se týká jejich přístupu k nám,“ uvádí dále.

Jediná stavba na území Liberlandu, třicet let prázdná. FOTO Radim Panenka

„Podle montevidejských kritérií by s námi mělo být zacházeno jako se státem. Chorvatská policie podle své vlastní jurisdikce vstupuje na srbské území, což samozřejmě srbské území není, je to Liberland, a odtud násilím odvádí naše občany. Byly to už stovky lidí, kteří se tam pokusili proniknout, a byli už zadrženi policií a byl jim silou zabráněn vstup na území Liberlandu, jehož jsou občany,“ dodal Vít Jedlička.

Tým právníků Liberlandu podle jeho slov připravuje nótu pro českou ambasádu v Záhřebu, aby to začala oficiálně projednávat.

Liberland je v dubnu založená a dosud žádným státem uznaná republika o rozloze sedmi kilometrů čtverečních mezi Chorvatskem a Srbskem na západním břehu Dunaje. K teritoriu se předtím nehlásila ani jedna ze sousedních zemí. Přestože některá média hovoří, že si území nárokuje jak Chorvatsko, tak Srbsko, skutečnost je jiná.

ParlamentníListy.cz už dříve přinesly oficiálně odpověď srbského ministerstva zahraničních věcí, které konstatovalo, že „nový stát Liberland není zformován na území Srbska“. A Chorvatsko zase říká, že jde o srbské území. Je tedy s podivem, že chorvatská policie podnikla masivní policejní akci na území, o kterém sama říká, že patří jinému státu.

Český politik Vít Jedlička založil Svobodnou republiku Liberland 13. dubna letošního roku a od té doby je středem pozornosti největších světových médií. O občanství země už požádalo přes 330 tisíc lidí z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…