Chovanec: Může se stát, že migranti půjdou přes nás. Vyslat armádu bojovat? Říkám ano

18.11.2015 8:54

„Od začátku jsme říkali, že uprchlickou krizi takhle řešit nejde – a byli jsme za xenofoby z Východu,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zároveň také uvedl, že by do Paříže nyní nejel a že kdyby došlo na rozhodování, zda vyslat českou armádu do boje proti Islámskému státu, hlasoval by pro.

Chovanec: Může se stát, že migranti půjdou přes nás. Vyslat armádu bojovat? Říkám ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Dle Chovance je nutné, aby Evropa začala vytvářet společnou ozbrojenou moc, která bude řešit ostrahu hranice. „Útoky ve Francii jsou obrovským varováním všem, kteří si myslí, že Evropa je natolik silná a bohatá, že se její pozice nemůže otřást a že se nemusí bát svého okolí. Je to potvrzení trendu, že bezpečnost v Evropě je prioritou a že se na ni začne dbát ve všech evropských zemích mnohem víc než v minulosti,“ sdělil s tím, že v České republice se zasadí o urychlený příchod nových lidí do bezpečnostních složek. „Hledáme lidi, kteří budou umět pracovat s arabskou komunitou,“ dodal.

V současné době podle Chovance přes Česko neproudí uprchlíci, a to i díky maďarskému plotu. „Proudění uprchlíků přes naše území by ale mohla rázem změnit situace, kdy by Německo začalo řešit ostrahu rakousko-německé hranice. O tom se v Bavorsku s týdenní pravidelností mluví. V Rakousku je pořád několik desítek tisíc migrantů, z nichž se část chce dostat do Německa. Takže pak by se mohlo stát, že tito lidé by se vydali přes Česko. I z tohoto důvodu máme ještě na 16 hraničních přechodech zvýšený dohled a jsme připraveni hranici střežit společně s armádou,“ podotkl ministr.

Chovanec se v souvislosti s příchodem uprchlíků obává především frustrace, která je může přepadnout poté, co zjistí, že všude je chleba o dvou kůrkách. Ve Francii nyní také teroristické útoky „zpunktovali“ lidé, kteří v zemi galského kohouta vyrostli, nikoliv nově příchozí migranti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…