Chovanec: Řídit úřad a řídit ministerstvo není příliš odlišné

27.01.2014 17:11

Milan Chovanec skončil ve funkci hejtmana kraje. V rozhovoru, který poskytl PL, jsme se ohlédli nejen za jeho působením v čele kraje, ale řeč byla především o jeho prioritách jako možného ministra vnitra. Co považuje za největší problém resortu, jak hodnotí předchozí ministry vnitra Nečasovy vlády a jakým způsobem by chtěl resortu zajistit více financí? Neopomněli jsme ani kauzu vedení policie a řeč byla i o kritice, které čelí v souvislosti se svým studiem v Plzni.

Chovanec: Řídit úřad a řídit ministerstvo není příliš odlišné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Jak jste se nechal slyšet po setkání s prezidentem, nemáte signál, že by Vás prezident nejmenoval ministrem? Jak byste tak celou schůzku hodnotil? A neobáváte se, že výtka prezidenta k Vašemu studiu může být překážkou Vaší autoritě v čele resortu, zejména tehdy, když se jedná o vnitro? Titul sice nepoužíváte, neuvažoval jste si jej ale řádně dodělat?
 
Odcházel jsem s příjemným pocitem. Téměř hodinu jsme podrobně rozebírali především reformu státní správy. Dotkli jsme se okrajově i problematiky profesionálních a dobrovolných hasičů a celkem pochopitelně jsme hovořili i o aktuálním problému ve vedení policie.

To, zda budu mít v případě jmenování autoritu, jsme neřešili. Bude to záviset především na tom, jestli lidé pocítí, že jsem schopen pro ně něco dělat. Odvádět práci, která má výsledky. A to nijak nesouvisí s tím, zda je to či ono jméno ověšené tituly.
 
Čím byste deklaroval svou odbornost pro výkon funkce? Přeci jen v minulém volebním období jste byl stínový ministr dopravy a například Jeroným Tejc Vaše případné angažmá na Ministerstvu vnitra přirovnává k situaci, kdy by on sám, který o dopravě nic moc neví, měl řídit právě dopravu.
 
Těžko mohu komentovat znalosti pana Tejce o dopravě. Již druhé volební období řídím krajský úřad. Řídit úřad a řídit ministerstvo není příliš odlišné. Díky této zkušenosti mám například velmi jasnou představu o problémech státní správy, jejíž reforma je jednou z dominantních úloh právě Ministerstva vnitra. Navíc existuje řada mylných dojmů, třeba že ministr řídí policii nebo poštu. Neřídí. Je tam plně kompetentní ředitel, případně prezident.
 
Domníváte se, že se po tzv. lánské schůzce, které jste se také účastnil, poměry v ČSSD již stabilizovaly? I v souvislosti s výše uvedenou poznámkou Vašeho kolegy to tak nevypadá.
 
Uvnitř ČSSD jsme si vše vydiskutovali. Osobně si myslím, že to téma je již mrtvé, že ve své podstatě už není o čem se bavit.


 
Jako pravděpodobný ministr vnitra jste v posledních dnech vystupoval v médiích zejména v souvislosti s kauzou vedení policie a zmínil jste i Váš případný postup, pokud budete ministrem jmenován. O novém policejním prezidentovi by se mělo rozhodnout poté, co skončí soud, v transparentním výběrovém řízení. Jak ale podle vás kauza, která trvá již řadu týdnů, ovlivňuje situaci v řízení policie? A kdy by podle Vašeho odhadu mohlo být jasno?
 
Pro řízení policie je tento stav destabilizující. Nešťastné je i to, že se vše řeší v přímém přenosu TV kamer. Pánové Lessy a Červíček nejsou jeho původci, oba mají rádi policii a oba chtějí, aby se dodržovala pravidla. Budu-li jmenován, chci s nimi znovu mluvit. Pokud platí, že pan Lessy nabízí rezignaci, chci, aby odešel s úctou. Chci zároveň apelovat i na pana Červíčka, zda bychom nemohli dojít k dohodě ještě před rozhodnutím správního soudu. To by urychlilo možnost výběru nového prezidenta ve standardním výběrovém řízení dle služebního zákona. Na jeho konci musí být policejní prezident, který nebude nikým zpochybňován a bude řídit policii bez politických zásahů.
 
 Co vnímáte dlouhodobě jako největší problém resortu?
 
Z těch aktuálních problémů je to zejména stabilizace hospodaření České pošty ve střednědobém horizontu, zeštíhlení úřadu zejména v oblasti podpůrných aktivit a prověření efektivity v oblasti elektronizace státní správy.
 
Podle mnohých je Ministerstvo vnitra podfinancované. Souhlasíte? A kde se budete snažit získat finance Vy?
 
Rozpočet je daný a schválený. Nevylučuje ovšem přesuny v rámci kapitol ministerstva. Jedním z prvních úkolů ministra bude i rychlé otevření diskuse k rozpočtovým výhledům. Zejména s ohledem na již schválené posílení početních stavů policie.


 
Jak hodnotíte v čele resortu Vaše předchůdce, Radka Johna a Martina Kubiceho? Co považujte za jejich největší chybu? A je naopak něco, na co budete chtít navázat?
 
Ministerstvo vnitra je resort, který již od dob ministra Johna trpí nestabilitou. Postupný rozklad pokračoval i v éře pana Kubiceho.

Situace na policejním prezidiu je tak jakási pomyslná špička ledovce, která chybné kroky a špatné řízení dokládá. Prvořadým úkolem proto bude začít celý úřad rozumně a především koncepčně spravovat.
 
K včerejšímu dni jste také rezignoval na funkci hejtmana. V čele kraje jste byl od roku 2010. Odcházíte s čistým štítem? A když se ohlédnete, co považujete ve funkci hejtmana za svůj největší úspěch?
 
Jsme jediný kraj v zemi, který hospodaří bez dluhů. A to přes to, že díky škrtům pravicových vlád kraj přišel na příjmové stránce o miliardy korun. Dokázali jsme přitom udržet i rozsah všech služeb.

Opravili a postavili jsme nejvíc silnic v historii kraje, rozšířili jsme integrovaný systém veřejné dopravy, zabránili jsme rušení nemocnic, díky investicím a spolupráci se školami a sociálními partnery se nám daří vytvářet nová pracovní místa, nezaměstnanost je druhá nejnižší v republice. Nevím, zda tomu lze říkat čistý štít, ale myslím, že to rozhodně není špatný výsledek.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …