Chovanec hraje nebezpečnou hru, která může vyústit nejen v pád vlády, tvrdí bývalý šéfredaktor Respektu

10.06.2016 18:15

Bývalý šéfredaktor týdeníku Respekt a komentátor Martin Fendrych se na webu Aktuálně.cz opřel do ministra vnitra Milana Chovance, který podle něj likviduje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, aby měl zase „klid na práci“. Jakou hru však zúčastnění hrají a kdo ji hraje proti komu, to je jedna velká neznámá.

Chovanec hraje nebezpečnou hru, která může vyústit nejen v pád vlády, tvrdí bývalý šéfredaktor Respektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Robert Šlachta je novým terčem politických zájmů, který bude zřejmě následovat svého předchůdce Jana Kubiceho. Po jeho odchodu z nátlaku politiků trvalo čtyři roky, než se útvar postavil opět na nohy.

Teď se celá kauza rozjíždí nanovo, jen s jinými jmény. A Chovanec to dělá dobře, protože hází vinu na ministra financí. „To, co vymyslel Andrej Babiš, že by politické sekretariáty měly rozhodovat a dohadovat se o vnitřní struktuře policie, je nehorázná snaha o politizaci policie,“ řekl Chovanec. Přitom ale „zničení ÚOOZ“ vymyslel sám „Chovanec s bývalým estébákem Zdeňkem Laubem“.

„Co hraje ministr vnitra za hru? Zastavit rozjetý ÚOOZ. Jak jsme psali, je nebezpečný, protože ho právě ony sekretariáty nekontrolují, nemají od něj informace,“ tvrdí Fendrych. Šlachta zkrátka s politiky nespolupracuje. A proto je třeba se jej zbavit.

Celý text zde.

To, že se nyní žalobci rozhodli „prověřovat pozadí reorganizace policie“, považuje Fendrych za naprosté zoufalství a zahnání do kouta. Šetření je předem odsouzeno k nezdaru, přesto náznaky jej doprovázející, že Chovanec možná jedná v souladu se zájmy organizovaného zločinu, „jsou mimořádně znepokojující“.

Zda se celé akce účastní i premiér Sobotka, lze těžko říct, podle Fendrycha se však projevil „jako slabý“ politik, který možná ani neví, co se kolem něj děje. Přesto však dokázala kauza Národní centrály proti organizovanému zločinu přerůst v konflikt hrozící otřást základy vládní koalice.

Nejhorší však podle Fendrycha je, že výsledkem reorganizace bude destabilizace policie a také odložení všech velkých kauz, jako jsou Nagyová či Vidkun. Ty už nikdo nebude vyšetřovat a viníci odejdou nepotrestáni. Teď už stačí jen najít obdobně elegantní způsob, kterým se politici zbaví státních zástupců, a nikdo na ně nebude moci sáhnout. „A zase bude tak na čtyři roky pokoj. Než se vynoří Šlachta II. Politici přece potřebují klid na práci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…