Chovanec v Maďarsku navštíví české policisty, kteří hlídají schengenskou hranici před náporem migrantů

13.12.2015 6:38

Český ministr vnitra Milan Chovanec se během dnešní návštěvy Maďarska setká se svým maďarským protějškem Sándorem Pintérem a navštíví české policisty, kteří pomáhají střežit hranice Schengenu. Prohlédne si rovněž oblast, kde padesátka Čechů působí, tedy na maďarsko-srbské hranici u hraničních přechodů Röszke 1 a 2.

Chovanec v Maďarsku navštíví české policisty, kteří hlídají schengenskou hranici před náporem migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Čeští policisté odjeli do Maďarska na konci října, jejich mise v této zemi během příštích pár dní skončí. "Přijel jsem poděkovat českým policistům za jejich práci při ostraze schengenské hranice a za reprezentaci České republiky," řekl o své návštěvě Chovanec. S maďarským ministrem chce probírat vzájemné vztahy obou zemí, ale i spolupráci a další postupy v rámci visegrádské čtyřky.

Podle českého ministra budou i nadále pokračovat policejní mise ve Slovinsku, kde nyní působí dvacítka policistů, a rovněž by se v lednu či v únoru příštího roku měla rozšířit mise českých policistů v Makedonii. "Tím, že postavili plot, migrační tok v Maďarsku zeslábl. Aktuálně potřebují pomoc v Makedonii, tam počítáme s 25 až 30 policisty," uvedl Chovanec. Pokud by ale i Maďaři opět o českou výpomoc požádali, je jim Praha připravena vyhovět.

Uprchlíci, mezi nimi hlavně Syřané, Iráčané a Afghánci, proudí do EU zejména přes Itálii a Řecko. Z Řecka se přesouvají do Makedonie a Srbska. Nejprve směřovala uprchlická vlna ze Srbska do Maďarska, ale poté co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, proud uprchlíků se obrátil do Slovinska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…