Chovanec znovu vytáhl vyšší daně pro firmy a banky. Babiš a Bělobrádek reagují

17.01.2015 7:35

Ministr vnitra Milan Chovanec se chce stát prvním místopředsedou ČSSD. Rozhodne o tom březnový sjezd. Svou silnou pozici ve straně drží i přes stigma lánského puče. V rozhovoru pro MF Dnes tvrdil, že nechce být „zlým mužem“ vůči Andreji Babišovi, protože by prý ANO mohlo kvůli přehnané kritice rozbít vládu. Chovanec zároveň nevěří, že by ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš dokázal pro příští rozpočet ušetřit desítky miliard, jak slibuje. Proto ČSSD uvažuje o zvýšení daní o jedno až dvě procenta pro firmy a banky.

Chovanec znovu vytáhl vyšší daně pro firmy a banky. Babiš a Bělobrádek reagují
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Nynější místopředseda ČSSD a ministr vnitra má nakročeno k získání postu prvního místopředsedy. Z řad jeho spolustraníků je někdy slyšet, že Milan Chovanec je velmi ambiciózní a pokud jednou bude chtít, klidně Sobotku „smázne“. Nyní prý vyjednává volební koalici pro Bohuslava Sobotku a titíž lidé by případně mohli v budoucnu podpořit jeho. MfDn se ptala, zda by chtěl být předsedou vlády či ČSSD.

„Nemám tu ambici, nikdy jsem ji neměl. ČSSD má teď jedinou šanci, a tou je Bohuslav Sobotka. Když to dobře dopadne, jsou před námi volby v řádném termínu až za tři roky. A pokud v nich chceme uspět, musí do nich vést ČSSD úspěšný premiér, což bude Sobotka. Mně jde o to, aby byla ČSSD po sjezdu v dobré kondici. Čeká nás další neuralgický střet v krajských volbách příští rok, kdy naším největším soupeřem bude hnutí ANO. I když já nebudu říkat hnutí. Pokud mají na konci února volební sněm a navolí si standardní politické orgány, tak už by si měli začít říkat politická strana. Jsou ve vládě, rozhodují o správě měst, mají senátory, poslance. Nemohou přece neustále říkat: My nejsme politici,“ uvedl na adresu konkurenta ČSSD.

Otázka je, jestli by se třeba ANO odchod z vlády nehodil

Ovšem ve straně je řada lidí, která si právě vůči Babišovi přeje „tvrdší linii“. Zejména proto, že se jim zdá, že současný předseda mu ustupuje a ANO tak sociální demokraty zastiňuje. Jakou taktiku zvolí vůči Babišovi Chovanec? „Myslím, že se s panem Babišem respektujeme. To není otázkou vzájemné lásky. Jsem připraven kolegy z ANO kritizovat ve věcných otázkách. Ale nemůže to být o vzájemné kritice za každý nesmysl. To tady předváděli pánové Nečas s Kalouskem, a jak dopadli! Bude-li v čem hnutí ANO a pana Babiše kritizovat, tak pokud se nedohodneme z očí do očí, klidně se střetneme i na veřejnosti. Nemám s tím problém,“ tvrdí dnes ministr vnitra.

Z toho, co Milan Chovanec řekl v rozhovoru pro sobotní MF Dnes, vyplývá, že existuje určitá obava, aby ANO nechtělo odejít z vlády. I proto se nejspíše druhý muž strany nechystá zastávat roli „zlého muže“ vůči Andreji Babišovi.

„Otázka je, co je v zájmu ČSSD. Pokud přeženeme kritiku za úměrnou mez, tak přece ANO bude říkat: My s nimi nechceme vládnout. Otázka je, jestli by se třeba hnutí odchod z vlády nehodil. Tak proč jim v tom pomáhat? Pojďme je kritizovat ve věcných problémech, ale ne za každou cenu. To by ANO umožnilo vyvázat se z vlády velmi jednoduše. Útočit třeba v krajských volbách z pozice opozice je podstatně jednodušší, než když nesete vládní odpovědnost. Mě bude velice zajímat, jak se ministerstvu financí podaří sestavit rozpočet na příští rok, který vidím jako neuralgický. Tam už budou muset skončit proklamace: „prostě to nějak zařídíme“. Tam budou muset být jasná tvrdá čísla. Stát potřebuje nové příjmy.“

Budeme muset být schopni ufinancovat rozpočet na příští rok

Ukazuje se, že Chovanec pochybuje o tom, že Andrej Babiš dokáže ušetřit desítky miliard pro příští rozpočet. V tom případě ČSSD navrhne zvýšení daní pro firmy a banky. „Budou nastupovat některé vládní sliby, v rozpočtu budeme potřebovat zhruba několik desítek miliard. Velice dobře si pamatuji na jednání s Andrejem Babišem, kdy říkal, že ty peníze najdou, uspoří. Dejme tomu, letos v srpnu dojde ke skládání účtů, zda ty miliardy mají. Pokud je mít nebudou, tak je tady stále ve hře návrh ČSSD na zvýšení daní firem. Jedno procento zvýšení daně z příjmu právnických osob by bylo zhruba 12 miliard korun. My uvažovali o jednom až o dvou procentech, což je nějakých 24 miliard korun. Plus je stále ve hře korporátní daň pro banky, která by přinesla zhruba 4 miliardy korun. Suma sumárum je to tedy nějakých 28 miliard. No a bude-li potřeba 40 miliard, měl by se zbytek vyřešit opravdu úsporami a efektivnějším výběrem daní,“ nastínil Chovanec možný scénář.

Andrej Babiš zlepšil výběr daní, podle Chovance je tak na šedesáti procentech ideálu. Pokud se ale ministerstvu financí nepodaří dosáhnout oněch 100 procent, ČSSD bude požadovat zvýšení daní.

„No ale taková byla dohoda. Některá opatření, která koalice dohodla, byla s určitým odkladem. Ten odklad končí, budeme muset být schopni ufinancovat rozpočet na příští rok. Roste ekonomika, oživila se v eurozóně i ve světě, tudíž se samozřejmě zvedá výběr daní. Ale vedle toho musíme zvýšit i efektivitu toho, co děláme. A tam těch slibů bylo na počátku velké množství.“

Milan Chovanec připomíná, že ČSSD už při jednání o koalici navrhovala daně zvýšit. „Pan vicepremiér Babiš tehdy tvrdil, že vidí ohromné rezervy ve státním rozpočtu a že je najde. Uvidíme. Zatím jsme rezervy, které by našel, neviděli. To jsou jednotky milionů, ale určitě ne stovky milionů a miliardy, které potřebujeme,“ zhodnotil situaci Chovanec.

Na 85 procent vláda tento rok přežije

Spekuluje se, že by pro ANO mohlo být vyvolání předčasných voleb v tomto roce výhodné. Je snad takový scénář pravděpodobný? „Ono se říká spousta věcí. Já asi od dvaceti zdrojů slyšel, že Andrej Babiš už na téměř pět termínů skoupil všechny billboardy v republice kvůli volební kampani. Pokud ANO svými strategickými chybami z vlády vytlačíme a oni v určitý okamžik zjistí, že to pro ně je výhodné, tak to prostě udělají. To je politika,“ vysvětlil v MfD vlivný politik.

„Myslím, že preference hnutí ANO dlouhodobě stagnují nebo oslabují. To asi není doba na vyhlášení cesty za předčasnými volbami. Pokud bych tedy měl odhadovat, zda vláda přežije letošní rok, dal bych tomu tak 85 procent.“

Z toho, co místopředseda sociální demokracie uvedl pro MfD, je patrné, že diskuse o zvýšení daní pro firmy bude pravděpodobně na stole. Mohlo by jít o zvýšení o jedno až dvě procenta, více zdaněny by měly být také banky. Nyní je daň 19 procent.

Jenže koaliční partneři se netváří příliš vstřícně. Zejména ministr financí navýšení odmítá. „Pokud budou chtít zvyšovat daně firmám a bankám, tak si budou muset najít nového koaličního partnera,“ reagoval včera velice podrážděně Babiš. „Považuji to za totálně populistický předvolební projev. ČSSD zase typicky o něčem mluví a nic nedělá. Hlavně by měli začít šetřit oni a také by měli přestat blokovat zákony Rekonstrukce státu, hlavně registr smluv,“ cituje MfD Babiše.

Odmítavě se ke zvyšování daní firmám a bankám staví také šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „My jsme zvyšovat daně, respektive celkové daňové zatížení nechtěli. Řídíme se koaliční smlouvou,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…