Chovat krávy, ne poslouchat voly. Ať ministr vyleze! Před vládou předvedli zemědělci pohřeb

11.01.2022 19:12 | Reportáž

Chceme, aby vláda jednala o podpoře českého zemědělství. Nejen o to šlo demonstrantům, kteří se dnes sešli před Úřadem vlády. „Zemědělci živí tento stát,“ skandovali mimo jiné zástupci sektoru. Celkem se na místě sešlo zhruba dva tisíce lidí, kteří vyjadřovali protest proti chystaným změnám v dotacích na roky 2023 až 2027. Varovali před kolapsem výroby.

Chovat krávy, ne poslouchat voly. Ať ministr vyleze! Před vládou předvedli zemědělci pohřeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace zemědělců před Úřadem vlády proti zemědělské politice současné vlády a nespravedlivému přerozdělování financí v tomto sektoru

„Chceme rovné podmínky! Chceme rovné podmínky! Zemědělství je jen jedno! Jednejte s námi,“ skandovali zemědělci ještě před zahájením demonstrace, která se podle organizátorů konala proto, že „dochází ke změnám pravidel společné zemědělské politiky, kterou vláda projednávala za našimi zády, o nás bez nás“. 

„Děkuju, že jste přišli v takovém hojném počtu,“ zahájil setkání prezident Agrární komory Jan Doležal. V průběhu demonstrace se následně hovořilo až o 4 000 lidech, kteří měli být přítomni. „Vláda chce na poslední chvíli, bez naší účasti za zavřenými dveřmi jednat o zcela zásadních změnách v pravidlech společné zemědělské politiky, která budou určovat podmínky pro hospodaření v České republice. To si nemůžeme a nesmíme nechat líbit!“ podotkl úvodem.

„Chceme, aby se jednalo o nás bez nás? Nechceme! A proto jsme tady. Nechceme žádné nové peníze, chceme jen spravedlivé podmínky a jasnou a otevřenou komunikaci vlády. Není možné, aby se vláda řídila ideologickým kompasem, a nikoliv potenciálním dopadem na podnikatelské prostředí, do kterého chce zcela zasahovat!“ rozčílil se Doležal. „Ten nejhorší dopad to bude mít na zemědělce, kteří skutečně něco dělají, kteří pečují o půdu, kteří pečují o krajinu, kteří pečují o zvířata, kteří zaměstnávají lidi na venkově, kteří zásobují trh kvalitními, bezpečnými a cenově dostupnými potravinami. Protože kdo živí tento národ?“ ptal se Doležal a dav mu odpověděl: „My.“

Vzkaz vládě i občanům

„Dopad to bude mít i na malé zemědělce. Ti budou přecházet o hektary, a peníze daňových poplatníků tak budou končit u velkých vlastníků půdy, nikoliv těch, kteří zemědělství skutečně živí,“ dodal Doležal. Ještě před zahájením demonstrace, na kterou zavítali i europoslanec za SPD Ivan David či spisovatelka Lenka Procházková, Doležal křičel: „Kdo živí tuhle zemi? My! S kým má vláda jednat? S náma!“ 

„Lidé i představitelé této vlády by si měli uvědomit, že zemědělství je jeden z mála oborů, který ještě není v zahraničních rukách. Nedělejme vše pro to, aby tomu bylo jinak. Dělejme všechno pro to, aby skutečně čeští zemědělci živili dále český národ a aby české zemědělství zůstalo v českých rukách,“ podotkl za potlesku.

„Já osobně nechci ztratit půdu pod nohama, nechci, abychom ztratili schopnost se uživit a naopak se stali závislými na dovozu. Tím přijdeme o nezávislost a ztratíme svobodu. Žijeme ve svobodné zemi, kde má každý právo se svobodně vyjádřit. Neměl by však lhát, jako to dělají ti, kteří chtějí na chystaných změnách jen vydělat. To si nemůžeme nechat líbit. Musíme bojovat, aby pravda zaznívala nejen ve veřejném prostoru, ale i u jednacích stolů,“ láteřil na pódiu Doležal. 

„Na závěr mám jeden vzkaz vládě a jeden vzkaz občanům této země: Chceme jednat, ale jestli se s námi nebude chtít nikdo bavit, nebo se bude jednat jen podle ideologie, je dnešek jenom začátek,“ prohlásil na demonstraci.

A vzkaz občanům? „Zahubí-li nás tato vláda, je současné zdražování potravin začátkem mnohem smutnějšího příběhu. Nechci mluvit dlouho, dnes tu ještě budou mluvit ti, kteří to mají odžito a prožito mnohem víc než já. Jsem rád, že táhneme za jeden provaz a nenecháváme se rozdělit a bojujeme dál. Bojujme!“ zakončil, následně zazněla česká hymna.

K vidění byly nejrůznější transparenty, například s textem „Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly“, „České potraviny pro český národ“, „PirSTAN a SPOLU – hrobaři českého zemědělství“, „Rovné podmínky pro všechny“ či „Živíme tuto zemi“.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha rovněž poděkoval všem, kteří přijeli. „Ukazujeme, že nejsme hrstka agrobaronů, kteří chtějí jenom rozhodovat o penězích pro sebe. Chceme – a proto jsme taky přijeli – ukázat, že my jako zemědělci rozhodně nehodláme tolerovat to, že někdo u nás bude jednat bez nás,“ rozhorlil se Pýcha.

„Rozhodně nebudeme trpět to, že nás někdo chce trestat za to, že chováme zvířata, že pečujeme o krajinu, že používáme menší množství hnojiv, pesticidů, antibiotik. A za to nám dává vláda odměnu. Chce nás okrást o peníze!“ křičel Pýcha a z davu se ozývalo „Hanba, hanba“. 

Hanba, budeme bojovat!

„Je to tak, je to hanba! Ať se jim to líbí, nebo ne, my budeme bojovat. Říkají, že těžko se hledá kompromis, když demonstrujeme. Ale kdybychom tady nebyli, už dávno by to rozhodli bez nás!“ pokračoval Pýcha. „My jsme tady proto, že chceme dělat, jak nejlépe umíme svoji práci. Plníme podmínky, které jsou nám dány. Dodržujeme všechny předpisy. Dokonce v některých věcech jsme lepší, než je průměr EU. A přesto jsme neustále terčem neustálých útoků o tom, že jsme agrobaroni, že špatně hospodaříme. Není to pravda!“ rozčílil se Pýcha.

„Tato vláda udělala to co žádná jiná předtím. Začala rozdělovat zemědělce na ty lepší a na ty horší. A ti lepší jsou jenom proto, že jsou menší. A ti větší mají být těmi horšími. To je hanba, to nikdy nesmíme připustit,“ burácel a dav bučel. „Všichni živíme tento národ, bez ohledu na to, jestli jsme malí, nebo velcí. Všichni pečujeme o krajinu, všichni máme úctu ke zvířatům, tak proč máme mít jiné podmínky,“ ptal se a konstatoval, že dochází k boji za rovné podmínky. „Když jim dojdou argumenty, říkají, že jsme komunisti, že jsme baroni, že jsme fašisti a další nadávky. Ne, jsme zemědělci a chceme dělat svoji práci,“ dodal. Lid pak skanduje, že nejsou ovce. „Jsme tady proto, abychom ukázali, že chceme být u jednacího stolu, protože na to máme právo. Vždyť my živíme tento národ!“ řekl, že demonstrovat se bude tak dlouho, dokud je vláda nevezme vážně.

„My jako potravináři podporujeme, aby vláda jednala s českými zemědělci o dalším rozvoji českého zemědělství. Protože co pro nás znamená snižování produkce českého zemědělství? Jediné. Nedostatek české suroviny, nedostatek masa, mléka, ze kterého vyrábíme české potraviny pro české spotřebitele. Máme jedny z nejkvalitnějších a nejbezpečnějších potravin na světě. O to chceme přijít? Chceme sem dovážet méně kvalitní a méně bezpečné potraviny? Chceme poškozovat spotřebitele? Nechceme!“ poukázala následně na pódiu prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Výzva Jurečkovi

Za chovatele prasat pak promluvil Jan Stibal. „Všichni držíme dohromady, ať už je to rostlinná nebo živočišná výroba. Důležité je, že zemědělci musejí držet dohromady,“ řekl. „To, co vidíte vzadu za mnou, je pohřební věnec pro chov prasat. Doufám, že to zůstane jako nadsázka, i když v tomhle okamžiku to zdaleka není jistá," sdělil s tím, že chovatelé prasat prodělávají a spousta chovů se zavírá. „Nedovolme, aby chov prasat skončil a aby skončily i další obory. Protože zemědělství musí držet dohromady a musí fungovat jako jeden komplex,“ řekl.

Právník z Olomouce, který přišel podpořit svého otce na demonstraci, nakonec vyzýval exministra zemědělství Mariana Jurečku, aby vystoupil před Úřad vlády. V současné době je však šéfem resortu Zdeněk Nekula. 

„Mluvte s námi. Vládo, ven! Vládo, ven! Vládo, ven!“ skandoval následně dav.

Závěrem ještě promluvil Doležal. „Budeme stále požadovat, aby se s námi jednalo a aby se s námi zacházelo důstojně. A abychom měli rovné podmínky,“ sdělil Doležal. A opětovně došlo na skandování tohoto hesla: „Chceme rovné podmínky.“ Závěrem pak před bránu Úřadu vlády zástupci zemědělců odnesli pohřební věnec - jako vzkaz a symbol výzvy k jednání. Zazněla písnička Ach synku, synku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…