Chránil, nebo vraždil? Zda klapne Chovancova „rada“, zjistí střelec z Chomutova už v úterý

12.04.2018 17:14

Krev z rukou mu už nikdo nesmyje. Zastřelil 13 ranami opilého a zfetovaného Roma Radka Š. (34), který loni v květnu na sídlišti v Chomutově boural dodávkou do zaparkovaných aut a ohrožoval sousedy. Je Petr Benda (37) vrah, nebo hrdina? O případu prvního Čecha, který pod vlivem teroristických útoků u našich sousedů a rad ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vzal ochranu obyvatel, zdraví a majetku do svých rukou, rozhodne Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý.

Chránil, nebo vraždil? Zda klapne Chovancova „rada“, zjistí střelec z Chomutova už v úterý
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Petru Bendovi, který je obžalován z úmyslné vraždy, hrozí 12 až 20 let v kriminálu. Podle dozorujícího státního zástupce Vladimíra Jana neměl skutek rasový podtext, ačkoli redaktorka serveru Romea.cz Renata Kováčová tvrdila, že Benda při střelbě údajně řval: „Drž hubu, ty zm*de cigánskej.“ To se ale neprokázalo, redaktorka si to vymyslela.

Křik ho vyděsil

Událost se stala loni 27. května kolem třetí hodiny ráno mezi paneláky v ulici Jirkovská v Chomutově. Tamní sídliště je v očích místních problémové kvůli nepřizpůsobivým občanům, kteří žijí převážně na sociálních dávkách, ve dne spí a v noci dělají hluk a nepořádek. Samotné soužití s těmito individui, mezi nimiž je mnoho Romů, je pro slušné lidi včetně slušných Romů frustrující. Bendu osudné noci vzbudil jekot. „Co mě vyděsilo, byl ten křik, ten řev. Bylo to úděsné,“ vypověděl obžalovaný před soudem. Prý takový nikdy neslyšel. A vybavil si okamžitě teroristické útoky v Nice i jinde.

Ministr Chovanec: Máte právo se chránit, za zneužití ponesete následky

A možná mu v mysli vytanula i slova někdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který se nechal fotit s kvérem, ale především bojoval za to, aby právo zbraň nosit a použít bylo zakotveno dokonce v Ústavě ČR. „Ten zákon neříká, když vidíte člověka, o kterém si myslíte, že je terorista nebo zločinec, zastřelte ho. Tam jde o to, že občanům říkáme: Máte právo držet zbraň a chránit svůj majetek, svoji rodinu, své spoluobčany. A samozřejmě vyhodnocení té situace, kdy zbraň můžete užít, je na konkrétním člověku. Pokud to zneužije, tak sám ponese následky,“ prohlásil Chovanec krátce před incidentem v Chomutově.

Benda střílel, aby prý chránil lidi

Co přesně se ale stalo 27. května? Podle svědectví matky obžalovaného venku jezdil nějaký šílenec, boural do aut a snad i do lidí. Benda na to konto vzal svoji legálně drženou zbraň Berreta ráže 9 milimetrů, nabil ji a vyrazil před dům. Tedy tak, jak vybízel ministr Chovanec. „Dostal jsem se na trávník. Podvědomě jsem nejspíš věděl, že na chodníku zůstat nemůžu. Nevím, jestli jsem tušil, že by ten řidič nezastavil,“ vypověděl obžalovaný před soudem. Když byla dodávka coby kamenem dohodil, zaryly se Bendovi do vzpomínek velké černé oči šíleného šoféra. „Když jsme se střetli těma očima, tak tam někdy došlo k prvnímu výstřelu,“ řekl Benda.

Žádný varovný výstřel, střely letěly přímo do těla!

Výstřelů bylo podle žalobce nejméně 13. Bez výzvy, bez míření na pneumatiku, přímo do černého. „Už první rána byla pro poškozeného smrtelná,“ potvrdila soudní znalkyně Andrea Vlčková. Zároveň podle ní výsledky pitvy potvrdily, že poškozený byl opilý a zfetovaný. „Ve všech tělních tekutinách byly hladiny přesahující jedno promile,“ doplnila.

Znalec z oblasti dopravy určil rychlost dodávky, kterou řídil poškozený na 7 až 8 km/hod.

A tady se nám případ dostává přesně na hranu. Šlo o obranu v krajní nouzi? Nebo šlo o úmyslnou popravu?

Znalci: Obžalovaný není nebezpečný, jednal zkratovitě

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie se shodli, že obžalovaný Benda je duševně zdráv. „Nikdy netrpěl duševní poruchou. Měl schopnost rozpoznat protiprávní jednání. Z psychiatrického hlediska jeho pobyt na svobodě není nebezpečný. Jednání mělo charakter zkratkovitosti,“ zhodnotil psychiatr Michal Hessler Bendu. „Jeho osobnost je emočně a sociálně nezralá,“ doplnil však.

Má mesiášské sklony, tvrdí psycholožka

Psycholožka Štěpánka Tůmová Bendův intelekt klasifikovala jako průměrný, odpovídající populační normě. Podle Tůmové je Benda uzavřený, rezervovaný, odtažitý, má menší množství sociálních kontaktů, vyhraněný názor na spravedlnost. „V tomto směru je přecitlivělý. V jeho hodnotovém žebříčku jsou na prvním místě ochranitelské až mesiášské sklony, což svědčí o jeho vysoké morální úrovni, ale řešení situace je nezralé. Vyhodnocení situace je správné, ovšem to, jak zakročil, považuji za chybné rozhodnutí, přičemž on si je toho vědom,“ uvedla znalkyně.

„On není protispolečensky disponovaný, že by úmyslně vyhledával protispolečenské aktivity, u něj nehrozí recidiva, je málo pravděpodobná. V osobnosti není úmysl zabíjet. V momentě, kdy si tu zbraň bral, nevěděl, jestli ji použije,“ prohlásila Tůmová.

Pozůstalí chtějí až 5 milionů korun odškodné

„Riskoval jsem svůj život pro někoho, koho neznám,“ řekl Benda s tím, že vraždu nespáchal. Zároveň pozůstalým vyslovil lítost. Vyloučil však, že by byl schopen splnit nárok pozůstalých na odškodné, které rodina vyčíslila na téměř 5 milionů korun.

Předseda senátu Jiří Bednář plánuje verdikt vynést v úterý 17. dubna.

Autor textu Kryštof Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…