Chráníme spotřebitele a z toho neuhneme, nastoupil ministr Toman do ČT

25.02.2019 20:21

Dalších dvanáct metráků polského hovězího masa může obsahovat bakterie salmonely. Veterináři ho hledají, většina je na Moravě a část už prodaná v řeznictvích a v restauracích. V pondělním Interview na ČT24 ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD) odpovídal na otázky, zda jsou mimořádná opatření v Česku dostatečná, jak chce stát zamezit dovozu nebezpečných potravin z Polska a zda zakáže jejich dovoz.

Chráníme spotřebitele a z toho neuhneme, nastoupil ministr Toman do ČT
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

Na začátek ministr podal ty nejčerstvější informace. „Řádově se našlo dvanáct set kilogramů polského hovězího masa se salmonelou, pochází ze stejné šarže jako předchozí problematická zásilka. Příjemce zásilky je společnost Alda Foods sídlící v Řitce v okrese Praha-západ,“ upřesnil.

Převážná část masa bude podle ministra stažena a zlikvidována v kafilériích, což je dál ještě otázka na Státní veterinární správu. Moderátor Daniel Takáč ale poznamenal, že většina masa už je přece v řeznictvích a restauracích, zda se tedy podaří opravdu stáhnout jeho většinu. „Momentálně se stahuje, ale ta přesná čísla vám opravdu teď neřeknu. Část masa už ale může být snědena,“ přiznal Toman.

Tepelnou úpravou se salmonela zlikviduje, upřesnil ministr, ale vyloučil, že stejně tak by ji dokázalo zlikvidovat i zmražení. Zákazníkům, kteří takové maso koupili a ještě jej nespotřebovali, doporučuje vrátit jej tam, kde ho nakoupili. „Peníze by jim měly být vráceny. Obchodníkům ale žádná kompenzace ze strany státu rozhodně nebude, musejí se domluvit s těmi, od kterých toto maso koupili,“ připomněl Toman s tím, že je to na případných soudních sporech mezi dodavatelem a odběratelem.

Tato poslední zásilka přišla do České republiky ještě před platností mimořádných opatření platících od čtvrtka, podle kterých žádné hovězí maso bez zkoušek na trh nesmí. „To ale to maso cestuje z Polska tak dlouho, že se sem dostalo před čtvrtkem, to se tu jako od té doby někde jen tak pohybuje?“ mával rukama nevěřícně se usmívající Takáč. Ministr Toman se nato začal smát také se slovy, že to tak je. „Záleží, jakým způsobem mají zvládnutou logistiku a rozvoz. Když jde maso z Ameriky, tak také cestuje několik dní, ne-li déle. Minimálně týden určitě ano,“ doplnil ministr.

Takže úplně čerstvé maso prý na pultech vlastně nikdy nemáme. „Jako takové čerstvé není, to se stejně neprodává. Pokud je správně ošetřeno a zabaleno, tak se nic neděje, při převozu je chlazené. Hovězí maso by stejně mělo být odvěšeno minimálně dva až čtyři týdny, aby zrálo,“ sdělil Toman.

Prozradil, co nyní s masným obchodem s Polskem tedy bude. Obchod běží prý dál pod jednou podmínkou. „Zavedli jsme mimořádná veterinární opatření, ale není to zastavení obchodu jako takového. Na každou zásilku hovězího masa nyní vyžadujeme certifikaci laboratoře, že to maso je zdravé,“ upřesnil ministr zamědělství. Toman nemá obavy, že by se stalo, že nebude takto prověřen každý gram masa. „V tomto případě já věřím našim kontrolním orgánům,“ řekl jasně.

Za porušení této podmínky jdou sankce do řádů milionů korun. „Možná se stane, že někdo bude chtít něco obejít, ale pak jsou tam sankce v milionech korun, takže myslím, že to se nestane. Pokud by došlo k pašování, tak to je podvod, a to by se už stíhalo úplně jinak,“ pohrozil ministr a dodal, že naštěstí mají systém, že každá zásilka masa musí být nahlášena čtyřiadvacet hodin v místě určení. „Veterináři mají přesný přehled, jaké maso sem chodí, berou vzorky a v rámci volného pohybu zboží bereme vzorky orientační, pokud se nestane něco podobného jako s Polskem, děláme monitoring,“ sdělil.

To, co se stalo s Polskem, se stalo podle Tomana na základě toho, že zmíněný monitoring je přesvědčil o tom, že v Polsku inspekční orgány nefungovaly tak, jak by měly. „Nevěřím tomu, že by si zpracovatel masa – restaurace v dnešní době vzal maso bez prokázání původu,“ řekl Toman, podle kterého jsou opatření dostatečná a k jejich zpřísnění po zkušenosti s polským masem nedojde.

Závěrem uvedl, že dovoz masa z Polska by šel zakázat, pokud by se stalo mimořádné věcné pochybení. „Kdyby to třeba byly nakažlivé nemoci nebo cokoli dalšího,“ řekl a zdůraznil opět, že zde máme volný pohyb zboží, což je jedna z nejvyšších hodnot, které v Evropské unii máme.

„V tuto chvíli tedy zákaz možný není,“ doplnil. Na otázku, zda zdraví lidí není vyšší hodnota, odpověděl, že samozřejmě je, a proto zde jsou ta několikrát zmiňovaná mimořádná opatření. „Opravdu to hlídáme a paradoxně jsme za to kritizováni, že děláme kontroly a chráníme zdraví lidí a spotřebitele. Takhle to celé je a v tomto neuhneme,“ doplnil Toman na závěr.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…