Na začátek ministr podal ty nejčerstvější informace. „Řádově se našlo dvanáct set kilogramů polského hovězího masa se salmonelou, pochází ze stejné šarže jako předchozí problematická zásilka. Příjemce zásilky je společnost Alda Foods sídlící v Řitce v okrese Praha-západ,“ upřesnil.
Převážná část masa bude podle ministra stažena a zlikvidována v kafilériích, což je dál ještě otázka na Státní veterinární správu. Moderátor Daniel Takáč ale poznamenal, že většina masa už je přece v řeznictvích a restauracích, zda se tedy podaří opravdu stáhnout jeho většinu. „Momentálně se stahuje, ale ta přesná čísla vám opravdu teď neřeknu. Část masa už ale může být snědena,“ přiznal Toman.
Tepelnou úpravou se salmonela zlikviduje, upřesnil ministr, ale vyloučil, že stejně tak by ji dokázalo zlikvidovat i zmražení. Zákazníkům, kteří takové maso koupili a ještě jej nespotřebovali, doporučuje vrátit jej tam, kde ho nakoupili. „Peníze by jim měly být vráceny. Obchodníkům ale žádná kompenzace ze strany státu rozhodně nebude, musejí se domluvit s těmi, od kterých toto maso koupili,“ připomněl Toman s tím, že je to na případných soudních sporech mezi dodavatelem a odběratelem.
Tato poslední zásilka přišla do České republiky ještě před platností mimořádných opatření platících od čtvrtka, podle kterých žádné hovězí maso bez zkoušek na trh nesmí. „To ale to maso cestuje z Polska tak dlouho, že se sem dostalo před čtvrtkem, to se tu jako od té doby někde jen tak pohybuje?“ mával rukama nevěřícně se usmívající Takáč. Ministr Toman se nato začal smát také se slovy, že to tak je. „Záleží, jakým způsobem mají zvládnutou logistiku a rozvoz. Když jde maso z Ameriky, tak také cestuje několik dní, ne-li déle. Minimálně týden určitě ano,“ doplnil ministr.
Takže úplně čerstvé maso prý na pultech vlastně nikdy nemáme. „Jako takové čerstvé není, to se stejně neprodává. Pokud je správně ošetřeno a zabaleno, tak se nic neděje, při převozu je chlazené. Hovězí maso by stejně mělo být odvěšeno minimálně dva až čtyři týdny, aby zrálo,“ sdělil Toman.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab